Ουκρανία: Χάνει τον πλήρη έλεγχο του Λουχάνσκ η Μόσχα

Array

Σε μία μικρή, αλλά συμβολική νίκη, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα χωριό στα προάστια στην πόλης Λισιτσάνσκ, υπονομεύοντας ένα από τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη του Πούτιν, στα ανατολικά.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Serhiy Haidai, τόνισε στο Telegram ότι ο ουκρανικός στρατός είχε τον απόλυτο έλεγχο της Bilohorivka, μια προαστιακή περιοχή περίπου 88 χιλιόμετρα από το Λισιτσάνσκ.

Την ίδια ώρα, oυκρανικό πλήγμα χθες Δευτέρα το βράδυ σε χωριό που ελέγχεται από τη Ρωσία στην επαρχία Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων, ανάμεσά τους τρία παιδιά, δήλωσαν διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι. Το πλήγμα είχε στόχο το χωριό Κρασνοριτσένσκ, που βρίσκεται στο τμήμα της επαρχίας Λουχάνσκ που είναι υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της επαρχίας στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού.

Εξαιτίας του βομβαρδισμού από το πυροβολικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας εναντίον του χωριού Κρασνοριτσένσκ σκοτώθηκαν επτά άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά (ένα αγόρι και ένα κορίτσι, δίδυμα αδέλφια που γεννήθηκαν το 2021, και ένα κορίτσι που γεννήθηκε το 2015)“, επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Εξάλλου, ο ηγέτης της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντένις Πουσίλιν κάλεσε τον «ομόλογό» του από τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ» να συντονίσουν τις προσπάθειές τους σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη των δύο ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ουκρανία εν τω μεταξύ κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» μετά από μια πυραυλική επίθεση κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο, καθώς ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής είναι «προφανώς σε πανικό».

Πηγή: ΕΡΤ, reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος