ertnews.gr

Ουκρανία: Ανακαταλήψεις χωριών και οικισμών – Ρωσικό σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών

12/05 08:18
Ουκρανία: Ανακαταλήψεις χωριών και οικισμών – Ρωσικό σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών

(AP Photo/Max Pshybyshevsky)

Σημαντικές επιτυχίες έχει επιτύχει ο ουκρανικός στρατός στο Χάρκοβο, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, διανύοντας την 78η μέρα του πολέμου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν πολλά χωριά και οικισμούς, φτάνοντας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία. Οι επιχειρήσεις των Ουκρανών επικεντρώνονται και σε ένα δεύτερο μέτωπο, στο νότο, όπου προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Φιδονήσι για να εμποδίσουν τη Ρωσία να εδραιώσει μια αμυντική βάση και να κυριαρχήσει στη ΒΔ Μαύρη Θάλασσα.

Από την άλλη, οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς. Η Μόσχα φαίνεται να απεργάζεται την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Τας, οι ρωσόφιλες αρχές της Χερσώνας, σχεδιάζουν να ζητήσουν από τον Πούτιν την ενσωμάτωση της επαρχίας στη Ρωσία, μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα στη Μαριούπολη το σφυροκόπημα του βιομηχανικού συγκροτήματος Αζφοστάλ συνεχίζεται, ενώ η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο. Οποιαδήποτε “τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών και θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες”, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.

Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για πάνω από δύο μήνες.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.

Ουκρανία: Ανακαταλήψεις χωριών και οικισμών – Ρωσικό σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών
(AP Photo/Felipe Dana, File)

Εν τω μεταξύ, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δυο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. «Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ χθες Τετάρτη, κατά το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Ο ανώτερος ρώσος αξιωματικός υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 90.000 άμαχοι. Αυτά τα δύο αστικά κέντρα αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των γραμμών άμυνας του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς-Ζελένσκι

Για την τρέχουσα κατάσταση και για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη Ρωσία ενημέρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος τον Γερμανό Καγκελάριο σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε ότι η Μόσχα καλείται να να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε μέσω Twitter ότι μίλησε με τον Γερμανό Καγκελάριο για αμυντική βοήθεια, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Σχετικές ειδήσεις:
Ενεργειακό θρίλερ: Κλειστές οι πρώτες στρόφιγγες μεταφοράς ρωσικού αερίου – Al Jazeera: Ελληνική γεωπολιτική αναβάθμιση
Η ΕΡΤ στο Κίεβο – Οι Ρώσοι έχουν παγιδεύσει σπίτια και αυλές με νάρκες – Αποκλειστικές εικόνες
Ουκρανικό χτύπημα στη νοτιοδυτική Ρωσία καταγγέλλει ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version