Ουγκάντα: Συλλήψεις πολιτών που διαδήλωναν για την ακρίβεια

Array

Η αστυνομία της Ουγκάντας ανακοίνωσε πως συνέλαβε χθες Δευτέρα σχεδόν δέκα από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στη Τζίντζα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, για τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής. «Οκτώ υποκινητές συνελήφθησαν» και «θα τους ασκηθούν διώξεις» σήμερα «για υποκίνηση βίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τζέιμς Μούμπι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και απέκλεισαν πολυσύχναστο οδικό άξονα στη Τζίντζα, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα Καμπάλα, ενώ ανάγκασαν αυτοκινητιστές να ενωθούν μαζί τους, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να επιδοτήσει βασικά διατροφικά προϊόντα.

Οι αστυνομικοί «χρειάστηκε να κάνουν μια ελάχιστη χρήση βίας, προχωρώντας σε ρίψη δακρυγόνων κυρίως, για να διαλύσουν τους διαδηλωτές», πρόσθεσε ο κ. Μούμπι. «Ασφαλώς υποστηρίζουμε τις διαδηλώσεις αυτού του είδους. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι. Ο κόσμος πάει για ύπνο το βράδυ πεινώντας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σόλομον Ουαντίμπουα, πωλητής, 28 ετών.

Ήδη χτυπημένη σκληρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού, η οικονομία της Ουγκάντας, χώρας 45 εκατομμυρίων κατοίκων, πλέον δοκιμάζεται εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, που αυξάνει ραγδαία τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων στον κόσμο ολόκληρο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επίσημες στατιστικές, ο πληθωρισμός σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα έφθασε το 13,1% τον Μάιο σε ετήσια βάση. Η τιμή των καυσίμων έχει διπλασιαστεί από τον Φεβρουάριο και σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της Ουγκάντας έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ως τώρα ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσέβενι, στην εξουσία από το 1986, προτιμά μάλλον να απευθύνει στους συμπολίτες του συμβουλές να ζουν πιο λιτά, παρά να εξετάσει τη μείωση των φόρων ή την αύξηση της κρατικής βοήθειας στους πιο ευάλωτους, όπως τον καλούν ολοένα περισσότερες φωνές.

Τον Ιούνιο, ο αντιπολιτευόμενος –πρώην υποψήφιος για την προεδρία– Κίζα Μπεσίτζε συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υποκίνηση βίας για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με συνήγορό του, αφού τέθηκε επικεφαλής σε αρκετές διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης του κόστους ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος