Ουγκάντα: Έξαρση Έμπολα με 16 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4 νεκρούς

Array

Φόβοι για νέο κύμα του ιού ‘Εμπολα στην Ουγκάντα καθώς οι αρχές έχουν  ανακοινώσει ξέσπασμα “επιδημίας”  στο κεντρικό τμήμα της χώρας και τέσσερεις άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας ενώ εντοπίστηκαν και 16 κρούσματα. ‘Όλα τα περιστατικά εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Μουμπέντε, περίπου 150 χλμ. απο την πρωτεύουσα Καμπάλα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε την Παρασκευή ότι «επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην περιφέρεια Μουμπέντε, επίκεντρο της επιδημίας».

Οι υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών ανακοίνωσαν ότι την περασμένη Τρίτη υπέκυψε 24χρονος εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο από το 2019.

Το κρούσμα αυτό οφειλόταν σε «σχετικά σπάνιο» στέλεχος του ιού, το λεγόμενο σουδανικό, που είχε να εντοπιστεί στην Ουγκάντα από το 2012, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα, όμως υπάρχουν πλέον εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

Έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα έξι στελέχη του ιού, τρία από τα οποία (Μπουντιμπούγκιο, του Σουδάν, του Ζαΐρ) ενοχοποιούνται για το ξέσπασμα μεγάλων επιδημιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος