Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζήτησε Ένωση Σερβικών Δήμων από την Πρίστινα και αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Βελιγράδι

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε την Σερβία να αποδεχθεί την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Φον ντερ Λάιεν από την Πρίστινα που αποτελεί το δεύτερο σταθμό – μετά τα Σκόπια – της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια επισήμανε ότι προϋπόθεση για την πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και του Κοσόβου αποτελεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων τους.

«Υπάρχουν ορισμένα πεδία στα οποία πρέπει να εργαστούν και οι δύο πλευρές, να συνεργαστούν, καλούμε το Κόσοβο να διευκολύνει τη διαδικασία σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, το οποίο παραμένει ως προσχέδιο, και η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί την de facto αναγνώριση του Κοσόβου. Ο διάλογος της ΕΕ επικεντρώνεται στις συνομιλίες, αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την συνάντηση της με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι «καταδικάζει έντονα την επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου» κατά των αστυνομικών στη Μπανίσκα στο βόρειο Κόσοβο.

«Μια τέτοια επίθεση είναι εντελώς απαράδεκτη. Αντίκειται στις αξίες της ΕΕ και οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» επισήμανε.

Εκτίμησε ότι το Κόσοβο έχει κάνει πρόοδο στην ενίσχυση της δημοκρατίας και συνεχάρη την πολιτική ηγεσία γα τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια για να παρουσιάσει το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για την περιοχή. Αυτό το σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει ποσό 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. θα είναι υπό την μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα θα χορηγηθούν ως δάνεια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αύριο 31/10 θα επισκεφτεί την Σερβία και το Μαυροβούνιο και την Τετάρτη την Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος