Ουκρανική έκκληση για στήριξη με αποδέκτη αφρικανικές χώρες

Έκκληση στις αφρικανικές χώρες να εγκαταλείψουν την «ουδετερότητα» απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα από την Αιθιοπία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική μετά το Μαρόκο.

«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους αφρικανούς φίλους μας ότι η ουδετερότητα δεν είναι η (ενδεδειγμένη) αντίδραση», είπε ο Κουλέμπα από την Αντίς Αμπέμπα, όπου βρίσκεται η έδρα της Αφρικανικής Ένωσης.

Τον Φεβρουάριο, 22 από τα 54 κράτη-μέλη της Αφρικανικής Ένωσης επέλεξαν την αποχή σε ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καλούσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Δύο μέλη – η Ερυθραία και το Μαλί – είχαν καταψηφίσει.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ και την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης.

«Στην Αφρική ορισμένοι τρέφουν συμπάθεια για τη Ρωσία», ενθυμούμενοι την υποστήριξη που είχαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ανέφερε ο Κουλέμπα, υπενθυμίζοντας όμως ότι η Ουκρανία (ως μέλος της ΕΣΣΔ) «φιλοξένησε χιλιάδες αφρικανούς φοιτητές» και έστειλε «χιλιάδες μηχανικούς» σε αφρικανικές χώρες.

Σήμερα η Ρωσία είναι «πολύ διαφορετική», είπε ο Oυκρανός ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι «η μεγαλύτερη πραγματική επένδυση της Ρωσίας στην Αφρική είναι οι μισθοφόροι της Wagner».

Επισημαίνοντας ότι η Ρωσία «δεν είναι ούτε στη μέση, πόσο μάλλον στην κορυφή» της λίστας των χωρών που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρική, ο Κουλέμπα υποσχέθηκε ότι η Ουκρανία θα είναι πάντα στο πλευρό των αφρικανικών χωρών σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος