Ουκρανία: Τα σύνορα με την Πολωνία πέρασαν 30 φορτηγά κενά φορτίου

Τα πρώτα 30 φορτηγά, χωρίς φορτίο, διέσχισαν τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας τη Δευτέρα μέσω της νέας διέλευσης Uhryniv-Dolhobychuv, δήλωσε η συνοριακή υπηρεσία της Ουκρανίας, μια κίνηση που το Κίεβο ελπίζει ότι θα μειώσει την πίεση στα σύνορα, καθώς άλλοι χερσαίοι διάδρομοι αποκλείονται από τις διαδηλώσεις των πολωνικών μεταφορέων, αναφέρουν το AFP και το Reuters.

«Το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, οι συνοριοφύλακες επέτρεψαν σε 30 φορτηγά βαρέoυ φορτίου  συνολικής χωρητικότητας άνω των 7,5 τόνων (μετρική) να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μέσω του σημείου ελέγχου Uhryniv», ανέφερε η υπηρεσία στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το Uhryniv δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν για τη διέλευση βαρέων φορτηγών.

Στις αρχές Νοεμβρίου, πολωνικές μεταφορικές εταιρείες απέκλεισαν τρία και στη συνέχεια τέσσερα συνοριακά σημεία διέλευσης που προορίζονταν για τη διέλευση φορτηγών μεγάλης χωρητικότητας μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, για να διαμαρτυρηθούν για τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό των Ουκρανών μεταφορέων.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε τη Δευτέρα, εν όψει της υπουργικής συνάντησης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ότι η Βαρσοβία θα απαιτήσει «σταθερά και κατηγορηματικά» από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναφέρει το σύστημα αδειών για ουκρανικούς αερομεταφορείς, κάτι που το Κίεβο και οι Βρυξέλλες λένε ότι είναι αδύνατο.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι οι αντιπροσωπείες τους θα ενημερώσουν την ΕΕ για τον αντίκτυπο της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας για την κατάργηση των αδειών στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Οι άδειες αφαιρέθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Στους πολωνούς μεταφορείς προστέθηκαν Πολωνοί αγρότες και αργότερα Σλοβάκοι ιδιοκτήτες φορτηγών.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συμφωνήσει ορισμένα μέτρα με την Πολωνία για να αμβλύνει την πίεση στα αποκλεισμένα συνοριακά περάσματα, αλλά ότι τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών δεν είχαν συζητηθεί.

Η δωρεάν διέλευση πολωνικών φορτηγών χωρίς φορτίο ήταν ένα από τα αιτήματα που μπόρεσε να εκπληρώσει η Ουκρανία.

«Ο τελικός στόχος είναι να ξεμπλοκάρουμε τα σύνορα, τα οποία έχουν αποκλειστεί εδώ και ένα μήνα από την πολωνική πλευρά και έχουν κρίσιμες συνέπειες για τις οικονομίες και των δύο χωρών και την ευρωπαϊκή αγορά», έγραψε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov στην πλατφόρμα X. .

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Πολωνία, Vasyl Zvarych, δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο Ukrinform ότι οι αρχές στο Κίεβο θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την πολωνική κυβέρνηση και έχουν ήδη βρει «κοινό έδαφος και συμβιβασμούς».

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι προτάσεις που έχουμε αναπτύξει μαζί με την πολωνική κυβέρνηση θα είναι αρκετές για να σταματήσουν οι διαδηλωτές να διαμαρτύρονται», πρόσθεσε ο Zvarych.

Τα μπλοκαρίσματα έχουν δημιουργήσει ατελείωτες ουρές στα σύνορα και αποτελούν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για το Κίεβο, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις οδικές μεταφορές για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών.

Μετά από λιγότερο από τρεις εβδομάδες του αποκλεισμού, η ουκρανική ένωση εργοδοτών, που εκπροσωπεί 8.000 εταιρείες, υπολόγισε ήδη ζημίες «πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ».

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, επέκρινε στα τέλη Νοεμβρίου την «έλλειψη ανάμειξης» των πολωνικών αρχών στην εξεύρεση λύσης στον αποκλεισμό, απειλώντας να εφαρμόσει «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της Βαρσοβίας.

Agerpres.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος