Ουκρανία: Μέχρι τις 2 Μαΐου θα έχουν πυρομαχικά για τα συστήματα αεράμυνας 

Η Ουκρανία τροποποιεί ορισμένα από τα στρατιωτικά της σχέδια μετά τη διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου, δήλωσε στο CNN πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν το Κίεβο συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν “δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά σχέδια της Ουκρανίας”, σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο Mihailo Podolyak.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των πυρομαχικών για τα συστήματα αεράμυνας S-300 και Buk και ενδέχεται να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό κατανάλωσης μόνο μέχρι τον Μάιο.

Ο Volodymyr Zelensky θα είχε αλλάξει μέρος των στρατιωτικών σχεδίων ως αποτέλεσμα της διαρροής πληροφοριών, λένε πηγές κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο, αν και, σε επίπεδο δηλώσεων , το Κίεβο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο αποτελούν μέρος της στρατηγικής παραπληροφόρησης των Ρώσων.

Στο πολεμικό πεδίο 78 ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν στη Χερσώνα το τελευταίο 24ωρο. Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν έξι drones.

Το θέμα της διαρροής των εγγράφων απασχολεί  τον διεθνή Τύπο.

Η αεράμυνα της Ουκρανίας θα μπορούσε σύντομα να ξεμείνει από πυραύλους, σύμφωνα με ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τον Guardian. Ένα τέτοιο έγγραφο, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2023 και με την ένδειξη «διαβαθμισμένο», αναφέρει ότι τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας S-300 θα μπορούσαν να εξαντληθούν από πυραύλους έως τις 2 Μαΐου, με τον ρυθμό με τον οποίο χρησιμοποιούνται.

Επίσης, το σύστημα αεράμυνας Buk που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί θα μπορούσε να ξεμείνει από πυρομαχικά στα μέσα Απριλίου, έγραψαν οι New York Times, και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύουν τους στρατιώτες στο μέτωπο θα μπορούσαν να «μειωθούν πλήρως» έως τις 23 Μαΐου. Έτσι, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να επιτεθούν, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για το Κίεβο, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στους New York Times.

Η γνησιότητα των εγγράφων δεν έχει επαληθευτεί. Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι διερευνά την εγκυρότητα των εγγράφων που διέρρευσαν, τα οποία «φαίνεται ότι περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες και εξαιρετικά απόρρητο υλικό». Ο συνταγματάρχης Iuri Ignat, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δεν σχολίασε τα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση σοβιετικής σχεδίασης πυρομαχικών για τα συστήματα S-300 και Buk. 

Πηγή: digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος