Το Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουάσινγκον και αυτό ενδέχεται να γίνει εντός της ημέρας. «Νομίζω ότι ίσως αργά το βράδυ ώρα Κιέβου η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί», ανέφερε πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης στο Reuters.
Αμερικανική πηγή επιβεβαιώνει στο πρακτορείο Bloomberg ότι η συμφωνία επικυρώνεται εντός της ημέρας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, ιδίως των πολύτιμων σπάνιων γαιών, ως αποζημίωση για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε στο Κίεβο από τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο, τον Τζο Μπάιντεν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η νέα «μαξιμαλιστική» εκδοχή του κειμένου που παρουσίασε η αμερικανική πλευρά περιλαμβάνει δυσμενείς όρους για το Κίεβο.
Η προτεινόμενη συμφωνία θα δώσει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε στρατηγικής σημασίας ορυκτά της Ουκρανίας, απαιτώντας από το Κίεβο να διοχετεύσει σε κοινό επενδυτικό ταμείο τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων τόσο από κρατικές όσο και από ιδιωτικές εταιρείες.
Mένει να διαπιστωθεί εάν προβλέπονται αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες ζητούσε επίμονα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στη νέα εκδοχή του κειμένου φέρεται να έχει προστεθεί η αξίωση των ΗΠΑ να αναλάβει η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα (DFC) τον έλεγχο αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, όπως αναφέρει η πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells ως σύμβουλο στις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου συμφωνίας για τα ορυκτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Ζελένσκι δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει πως η συμφωνία για τα ορυκτά θα πρέπει να είναι επωφελής και για τις δύο χώρες.
Τι ορυκτά έχει η Ουκρανία;
Το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου το 5% των «κρίσιμων oρυκτών» του κόσμου βρίσκονται στην Ουκρανία.
Αυτό περιλαμβάνει περίπου 19 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων γραφίτη, τα οποία, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία Γεωλογικής Επισκόπησης της Ουκρανίας, καθιστούν τη χώρα «μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες» για την προμήθεια του ορυκτού. Ο γραφίτης χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.
Η Ουκρανία διαθέτει επίσης σημαντικά κοιτάσματα τιτανίου και λιθίου. Λέει ότι διαθέτει σημαντικές ποσότητες μετάλλων σπάνιων γαιών στον κόσμο – μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρονικών και άλλων προϊόντων ζωτικής σημασίας στον σύγχρονο κόσμο – αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται.
Επίσης, ορισμένα από τα ορυκτά κοιτάσματα της χώρας έχουν κατασχεθεί από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας Yulia Svyrydenko, πόροι αξίας 350 δισ. δολαρίων (277 δισ. λιρών) παραμένουν σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος