Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως ετοιμάζουν «προβοκάτσια με τοξικά χημικά»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ετοιμάζουν προβοκάτσια με χημικά όπλα στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν προβοκάτσια στην Ουκρανία με τη χρήση τοξικών χημικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, νέες πυρηνικές απειλές εκτοξεύει η Μόσχα, με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας να προειδοποιεί ότι οι συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων από τη Δύση στο Κίεβο εγείρουν τον κίνδυνο παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής.

Το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας χαρακτήρισε ανησυχητική ένδειξη ότι ο αμερικανός πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν δήλωσε πως «ρωσικά στρατεύματα σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των ρωσικών μονάδων ΡΒΧ (Ραδιολογικών, Βιολογικών και Χημικών όπλων) πρόσθεσε πως η Μόσχα «θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τους αληθινούς ενόχους».

Aπό την έναρξη της εισβολής της πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων βιολογικών όπλων ή βρώμικης βόμβας με ραδιενέργεια. 

Η αρμόδια επιτροπή της Ρωσίας φέρεται να εξετάζει την χρήση χημικών όπλων από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στις πόλεις Σολεντάρ και Μπαχμούτ.

Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές ανέφεραν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ανέπτυξαν έναν τύπο χημικού όπλου εναντίον ρωσικών μονάδων στο Ντονμπάς χρησιμοποιώντας drones

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση στις 6 Φεβρουαρίου, ο Ντένις Πουσίλιν, ο εν ενεργεία κυβερνήτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, είπε ότι το γραφείο του λαμβάνει αναφορές για χημικό πόλεμο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ο χημικός πόλεμος απαγορεύεται σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (CWC), μια διεθνή συνθήκη που τέθηκε σε ισχύ το 1997 και την οποία έχουν υπογράψει τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία. Η Ρωσία έχει ήδη καταστρέψει όλους τους πράκτορες της CW, ενώ η Ουκρανία και οι ΗΠΑ όχι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος