Ουκρανία: Η Ρωσία απέδωσε σε αντίποινα τις μαζικές επιθέσεις – Νέος συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Με 20 γεννήτριες έκτακτης ανάγκης και εν μέσω προειδοποιήσεων για ατύχημα συντηρείται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ενώ η Μόσχα μιλάει για αντίποινα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «μαζικά» πλήγματα στην Ουκρανία «σε αντίποινα» πρόσφατης διείσδυσης στο έδαφός της, την οποία απέδωσε σε «σαμποτέρ» του Κιέβου.

«Ως απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου στη ρωσική περιοχή του Μπριάνσκ στις 2 Μαρτίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν μαζικά πλήγματα», ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Tην ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ, ΔΟΑΕ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου έπειτα από ρωσικό πλήγμα στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία), ο οποίος λειτουργεί πλέον μόνο με εφεδρικές γεννήτριες.

«Κάθε φορά παίζουμε με τη φωτιά και, αν επιτρέψουμε σ’ αυτή την κατάσταση να διαρκέσει, μια μέρα η τύχη μας θα αλλάξει», προειδοποίησε ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο επικεφαλής του IAEA, ο οποίος διεξάγει εδώ και μήνες ανεπιτυχώς διαβουλεύσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα για να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Η ηλεκτροδότηση του σταθμού διακόπηκε «γύρω στις 05:00 το πρωί» για πρώτη φορά από το Νοέμβριο και για έκτη από την αρχή του πολέμου, εξαιτίας, σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων, διευκρίνισε ο IAEA.

Ενεργοποιήθηκαν οι 20 γεννήτριες έκτακτης ανάγκης και τα αποθέματά τους, τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν για περίπου 15 ημέρες.

Ο ηλεκτρισμός είναι απαραίτητος για να λειτουργούν οι αντλίες που εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του νερού, καθώς πρέπει να ψύχεται διαρκώς το καύσιμο στις καρδιές των αντιδραστήρων, καθώς και το νερό που βρίσκεται στις πισίνες αποθήκευσης, ώστε να αποφευχθούν ένα ατύχημα σύντηξης και οι εκπομπές ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Μέχρι και υπερηχητικοί πύραυλοι στην «πρωτοφανή» επίθεση της Ρωσίας

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ 81 ρωσικοί πύραυλοι και οκτώ ντρόουν έπληξαν κυρίως ενεργειακές και βιομηχανικές υποδομές σε δέκα περιφέρειες στη δυτική και κεντρική Ουκρανία στη διάρκεια της νύχτας . Τουλάχιστον 15 πλήγματα δέχτηκε το Χάρκοβο. Μιλώντας νωρίτερα στο CNN, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε τον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν την Ουκρανία». «Οι κατακτητές μπορούν απλά να τρομοκρατήσουν τους αμάχους. Αυτό είναι όλο που μπορούν να κάνουν. Αλλά δεν τους βοηθά γιατί δεν θα αποφύγουν την ευθύνη για όσα έχουν κάνει», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Στην πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά στο ρωσικό σφυροκόπημα, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Παράλληλα η Μόσχα χρησιμοποίησε και έξι υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, τους οποίους δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Ωστόσο αναχαιτίστηκαν τουλάχιστον 34 πύραυλοι και τέσσερα drones Shahed.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος