Ουκρανία: Έντονη διαμαρτυρία για τα «απεχθή» σχόλια του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπαν

Η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε στον Ούγγρο πρεσβευτή την Τρίτη για τα «απεχθή» σχόλια του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και ζήτησε από τις αρχές της Βουδαπέστης να σταματήσουν την «αντι-ουκρανική ρητορική». 

Ο πρεσβευτής Istvan Ijdjarto κλήθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αφού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Oleg Nikolenko έγραψε στο Facebook ότι ο Orban είχε πει στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία είναι «η γη κανενός» και τη συνέκρινε με το Αφγανιστάν. 

Ο Istvan Ijdjarto δέχθηκε «μια έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με τις πρόσφατες υποτιμητικές δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν», ανέφερε το υπουργείο. 

«Τονίστηκε ότι η αντι-ουκρανική ρητορική, η οποία ακούγεται από την ουγγρική ηγεσία εδώ και πολύ καιρό, είναι απολύτως απαράδεκτη και προκαλεί σοβαρή ζημιά στις ουγγρο-ουκρανικές σχέσεις», είπε η αναφερόμενη πηγή. 

«Ζητήθηκε από την ουγγρική πλευρά να σταματήσει αυτή την αρνητική τάση προκειμένου να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», πρόσθεσε το υπουργείο. 

Ο Όρμπαν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουγγαρία θα αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας επηρεάζουν τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Η Ουγγαρία διαθέτει πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής κατασκευής που σχεδιάζει να το επεκτείνει. 

Πηγή: Reuters.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος