Ουκρανία: Διαμαρτυρίες για την ψήφιση νόμου από τον Ζελένσκι που περιορίζει την εξουσία φορέων κατά της διαφθοράς

Δυναμικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ουκρανία το βράδυ της Τρίτης, αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέκρινε νόμο που ακύρωσε την ανεξαρτησία των φορέων κατά της διαφθοράς, γράφει το Politico.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις όπως το Κίεβο, το Λβιβ, το Ντνίπρο και η Οδησσός, στις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από την έναρξη της πλήρους ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

«Είναι εξωφρενικό. Ο πόλεμος μας έφερε τόσες πολλές τραγωδίες, αλλά ήταν επίσης ένα μήνυμα ότι η χώρα μας αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε. Δεν θέλουμε διαφθορά και θέλουμε μια έντιμη κυβέρνηση. Και θέλω να ζήσω στην Ουκρανία», δήλωσε στο Politico η Αναστασία, μια 21χρονη φοιτήτρια βιολογίας που ζήτησε να κατονομαστεί μόνο με το μικρό της όνομα.

Οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας στην Ουκρανία περιορίζεται από τον στρατιωτικό νόμο και από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, εκατοντάδες Ουκρανοί πολίτες, βετεράνοι πολέμου και στρατιώτες, καθώς και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου και φώναξαν: «Βέτο! Βέτο! Βέτο!» Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Ζελένσκι.

Η υπογραφή του προέδρου ήταν το τελευταίο βήμα που χρειαζόταν για να γίνει νόμος το νομοσχέδιο και να δώσει στον πολιτικά διορισμένο γενικό εισαγγελέα εξουσία επί του ανεξάρτητου Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) και της Ειδικής Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SAPO).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, γεγονός που καταδεικνύει το βάθος της ανησυχίας στις Βρυξέλλες, όπου η κριτική κατά του Κιέβου είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ο νόμος προτάθηκε αρχικά από αρκετούς νομοθέτες του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» του Ζελένσκι, με στόχο την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας σχετικά με τις προκαταρκτικές έρευνες κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής που στοχεύουν τους φορείς καταπολέμησης της διαφθοράς προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.

Παρά την δημόσια οργή και τις εκκλήσεις για βέτο, ο ιστότοπος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε αργότερα το βράδυ ότι ο Ζελένσκι υπέγραψε τον νόμο.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: digi24.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος