Ουκρανία – Ανταπόκριση: Συναγερμός σε όλα τα μέτωπα αλλά και εύσημα από το ΝΑΤΟ για τη βύθιση ρωσικού πλοίου

Σε απόσταση μόλις επτά χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή του πυρός, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, περιγράφει τον υπό εξέλιξη τέταρτο μαζικό βομβαρδισμό του 2024 από την πόλη Κονσταντίνοφκα του Ντονμπάς. Ο συναγερμός είναι πανεθνικός, στον απόηχο του νέου πλήγματος της Ουκρανίας με drones κατά επιβατικού πλοίου των Ρώσων, το οποίο βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, έξω από την Κριμαία.



Χθες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, κύριος Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι μεγάλη επιτυχία των Ουκρανών, η βύθιση 20 συνολικά ρωσικών πλοίων στα δύο χρόνια του πολέμου.

Υπενθυμίζοντας ότι ο πόλεμος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 «χωρίς να έχει πέσει σφαίρα» από την ουκρανική πλευρά, επισημάνθηκε ότι οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια αυτού του πολέμου διαψεύστηκα και διαψεύδονται.

«Εδώ που βρίσκομαι εγώ, ο πόλεμος διαρκεί δέκα χρόνια, γιατί δεν έχει σταματήσει καθόλου κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων ετών και πριν από τη μεγάλη ρωσική εισβολή», είπε ο Κώστας Ονισένκο και ως προς την έκβαση εκτίμησε ότι όλα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ξένη στρατιωτική βοήθεια.
«Περιμένουμε αυτή τη στιγμή να εγκριθείβοήθεια των 70 δισ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι υπάρχει για τους Ουκρανούς μεγάλη έλλειψη σε πυρομαχικά και κυρίως σε βλήματα του πυροβολικού. Υπάρχει αναμονή απόφαση για τα F-16 όπου Ουκρανοί πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται. Οι εκτιμήσεις λένε ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά προετοιμασίας για τους Ουκρανούς και ότι ενδεχομένως θα ξεκινήσουν μια μεγάλη νέα μεγάλη αντεπίθεση είτε προς το τέλος του 2024 είτε ήδη από το 2025, αλλά η παραπληροφόρηση είναι πια όπλο του πολέμου», είπε ο Κώστας Ονισένκο.

Σημείωσε ότι μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν να εξάγουν τα σιτηρά και άλλα προϊόντα από τα τρία μεγάλα λιμάνια της Ουκρανίας, οι Ουκρανοί πραγματοποιούν διαρκώς χτυπήματα κατά των ρωσικών πλοίων, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να έχουν ανοίξει μόνοι τους ένα νέο διάδρομο και ο όγκος των εξαγωγών να πλησιάζει πλέον τα προπολεμικά επίπεδα.


Μαίνεται ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα

Oι μάχες αντηχούν από το μέτωπο των 1000 χιλιομέτρων και ο νέος επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δεν έκρυψε ότι η κατάσταση είναι σε πολύ δύσκολη φάση για τους Ουκρανούς που αναγκαστικά, όπως είχαμε πει από πέρυσι, μπαίνουν σε άμυνα ενώ αναμένονται μεγάλες αλλαγές στον ουκρανικό στρατό, οι οποίες ξεκίνησαν στα ανώτερα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης.

Πηγή:ERTNEWS- Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος