Μια μεγάλη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία την Κυριακή, με τη συμμετοχή περίπου 10.000 ανθρώπων, μια ενέργεια που ορισμένοι διαδηλωτές χαρακτήρισαν πράξη αντίστασης στα πρόσφατα μέτρα της δεξιάς λαϊκιστικής κυβέρνησης για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, αναφέρει το AP.
Η διαμαρτυρία, η τελευταία σε μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου ένας νομοθέτης από το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν υπέβαλε νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να παρακολουθεί, να περιορίζει, να τιμωρεί και ενδεχομένως να απαγορεύει τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θεωρεί απειλή για την κυριαρχία της χώρας.
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει συγκριθεί με τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» της Ρωσίας, αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών κόμμα Fidesz κατέχει πλειοψηφία δύο τρίτων. Πολλοί από τους αντιπάλους του Όρμπαν θεωρούν ότι αυτό είναι ένα από τα πιο καταπιεστικά μέτρα που έχει λάβει ο μακροχρόνιος ηγέτης εναντίον των επικριτών του τα τελευταία 15 χρόνια διακυβέρνησης.
Την Κυριακή (18/5) διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία μπροστά από το ουγγρικό κοινοβούλιο στο κέντρο της Βουδαπέστης για να καταγγείλουν το νομοσχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να βάλει στη μαύρη λίστα οργανισμούς που λαμβάνουν οποιοδήποτε είδος οικονομικής υποστήριξης από το εξωτερικό και να τους υποβάλει σε παρεμβατικούς ελέγχους, έρευνες, μεγάλα πρόστιμα και πιθανές απαγορεύσεις στις δραστηριότητές τους.
Πολιτικοί στο κόμμα του Όρμπαν, καθώς και το Γραφείο για την Προστασία της Κυριαρχίας, ένα αμφιλεγόμενο κυβερνητικό όργανο που έχει αναλάβει τον εντοπισμό φερόμενων απειλών για την κυριαρχία της Ουγγαρίας, έχουν συγκεκριμένα εντοπίσει πολλά μέσα ενημέρωσης και οργανισμούς κατά της διαφθοράς που ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.
Από το βήμα της διαμαρτυρίας της Κυριακής, ο πρόεδρος της Βουλής, Γιάκαμπ Τοθ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα «δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απειλή, για το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους με σαφήνεια και ελευθερία».
Ο Τοθ πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύει την κυριαρχία των πολιτών όσον αφορά την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή. «Αν δεν ανήκει σε όλους, αν δεν είμαστε όλοι ελεύθεροι, τότε η κυριαρχία είναι αποκλειστικά κυριαρχία της κυβέρνησης», είπε.
Ο Όρμπαν, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πρόκληση για την εξουσία στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, δήλωσε ότι ξένα συμφέροντα, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη γειτονική Ουκρανία, έχουν προσπαθήσει να χειραγωγήσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τους φορείς καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουγγαρίας για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.
Αυτές οι οργανώσεις έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες και έχουν υποστηρίξει ότι το έργο που εκτελούν συμμορφώνεται με τα επαγγελματικά πρότυπα και είναι προς το δημόσιο συμφέρον.
Ο Όρμπαν εδώ και χρόνια καταπολεμά τις ΜΚΟ και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, θεσπίζοντας νόμους που, σύμφωνα με τους επικριτές, επιδιώκουν να στιγματίσουν και να παρεμποδίσουν ομάδες που παρέχουν προστασία σε γυναίκες και μειονότητες, νομική βοήθεια και βοήθεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταγγέλλουν τη διαφθορά των αρχών.
Αυτές οι προσπάθειες εντάθηκαν το 2023, όταν η δεξιά λαϊκιστική κυβέρνηση του Όρμπαν ίδρυσε το Γραφείο για την Προστασία της Κυριαρχίας, μια αρχή επιφορτισμένη με την έρευνα οργανισμών και μέσων ενημέρωσης που θεωρεί ότι ασκούν ξένη επιρροή.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα παρέχει έναν ευρύ ορισμό του τι συνιστά απειλή για την κυριαρχία. Οι οργανισμοί μπορούν να στοχοποιηθούν εάν αντιτίθενται ή παρουσιάζουν αρνητικά αξίες όπως ο δημοκρατικός χαρακτήρας της Ουγγαρίας, η εθνική ενότητα, οι παραδοσιακές οικογενειακές δομές ή ο χριστιανικός πολιτισμός, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και η θεμιτή κριτική της κυβερνητικής πολιτικής θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Η διαδήλωση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μετά από δυόμισι μήνες εβδομαδιαίων διαμαρτυριών κατά ενός νόμου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, ο οποίος απαγορεύει τις εκδηλώσεις Pride και επιτρέπει στις αρχές να χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για την αναγνώριση ατόμων που συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Η ουγγρική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι οι πολιτικές της για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι απαραίτητες για την προστασία των παιδιών από αυτό που αποκαλεί «τρέλα των φύλων». Ωστόσο, πολλοί επικριτές πιστεύουν ότι τα μέτρα σχεδιάστηκαν για να πυροδοτήσουν την εχθρότητα κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων και να βοηθήσουν τον Όρμπαν να κινητοποιήσει τη δεξιά βάση του ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγές: AP, AFP, news.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος