Για «επιθετικούς ελιγμούς σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από το κατάστρωμα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Donald Cook, στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής», καταγγέλει η Ουάσιγκτον την Μόσχα, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο του Πενταγώνου.
Κάνοντας λόγο για πολλαπλά συμβάντα τη Δευτέρα και τη Τρίτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ειδικά την υπέρπτηση ενός Σουχόι Su-24, σε ύψος εννέα μέτρων, πάνω από το πλοίο USS Donald Cook, που μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «εικονική επίθεση».
Επρόκειτο για ενέργεια «πιο επιθετική από ό,τι έχουμε δει εδώ και κάποιο καιρό», σημείωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Οι ελιγμοί άρχισαν τη Δευτέρα, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό έπλεε σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων (περίπου 130 χλμ.) από το Καλίνινγκραντ, το δυτικότερο τμήμα του ρωσικού εδάφους, πραγματοποιώντας κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Πολωνία.
Δύο ρωσικά Su-24 έκαναν 20 διελεύσεις κοντά στο USS Donald Cook, σε απόσταση μικρότερη των 900 μέτρων και σε χαμηλό ύψος κάτω των 30 μέτρων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Επιπλέον την Τρίτη, ρωσικό ελικόπτερο Ka-27 έκανε επτά διελεύσεις κοντά στο ίδιο αμερικανικό πλοίο τραβώντας φωτογραφίες.
Λίγο αργότερα ένα Su-24 πέταξε πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό, σε τόσο μικρό ύψος που «προκάλεσε δίνες στην επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το ρωσικό μαχητικό δεν έφερε εμφανή οπλισμό.
Το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πιλότο χρησιμοποιώντας διεθνείς συχνότητες αλλά δεν πήρε απάντηση.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τους μη ασφαλείς, μη επαγγελματικούς ελιγμούς», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Πενταγώνου, κάνοντας λόγο περί κινδύνου «περαιτέρω κλιμάκωσης χωρίς λόγο» στις διμερείς σχέσεις, αλλά και περί κινδύνου πρόκλησης « ατυχήματος που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο».
Αλλά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Έρνεστ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με το περιστατικό.
ΠΗΓΗ:RT
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος