Όσλο: Απαγόρευση τουριστικής βίζας στους Ρώσους προτείνουν χώρες της Σκανδιναβίας – Επιφυλάξεις από τη Γερμανία

Array

Τις επιφυλάξεις του Βερολίνου συνάντησε η πρόταση Σκανδιναβικών  χωρών χθες Δευτέρα 15/8, στο Όσλο, για το ενδεχόμενο να περιοριστούν, σε αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι τουριστικές βίζες που δίνονται στους Ρώσους.

Η Φιλανδή πρωθυπουργός υποστήριξε πως « δεν  είναι σωστό οι Ρώσοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στην Ευρώπη, στον χώρο Σένγκεν, ως τουρίστες  την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει κόσμο στην Ουκρανία».

Στις αρχές Αυγούστου, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε σχέδιο για να περιοριστούν οι θεωρήσεις διαβατηρίου που δίνουν σε Ρώσους που θέλουν να πάνε στη χώρα για τουρισμό. Το Ελσίνκι επιθυμεί να ληφθεί παρόμοια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέρ της ιδέας τάσσεται η Εσθονία.

«Δεν άρχισαν τον πόλεμο οι απλοί Ρώσοι όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο», συνόψισε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η Σάνα Μαρίν, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων σκανδιναβικών χωρών και της Γερμανίας.

Μετά την απαγόρευση των πτήσεων από τη Ρωσία στην ΕΕ, οι Ρώσοι τουρίστες που πάνε στη σκανδιναβική χώρα είναι ολοένα περισσότεροι, καθώς μοιράζεται σύνορα με την πατρίδα τους. Από εκεί πάνε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς όμως εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λήψη αυτού του μέτρου.

Συνοψίζοντας τις αντιρρήσεις  του επισήμανε πως δεν πρόκειται για πόλεμο του ρωσικού λαού αλλά για πόλεμο του Πούτιν. Παράλληλα επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι  ο περιορισμός των θεωρήσεων διαβατηρίου θα έπληττε επίσης όλους όσους φεύγουν από τη Ρωσία επειδή διαφωνούν με το ρωσικό καθεστώς.

«Όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν πρέπει να κάνουν πιο περίπλοκο γι’ αυτούς να επιδιώξουν την ελευθερία και να φύγουν από τη χώρα για να απομακρυνθούν από το καθεστώς και τη δικτατορία στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η Σουηδία, μέσω της πρωθυπουργού της Εύας Μαγκνταλένας Άντερσον, ανέφερε ότι δεν παίρνει για την ώρα θέση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα-«υπάρχουν επιχειρήματα και στις δύο πλευρές», εξήγησε η κυρία Άντερσον-, ενώ η Δανία κάλεσε να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ενότητα έναντι της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος