Οριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στην Γκρενόμπλ

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, μια μεγάλη μητρόπολη ετοιμάζεται να γενικεύσει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα σχεδόν στο σύνολο της περιφέρειάς της, με μια απόφαση η οποία ελήφθη για λόγους ασφάλειας και για να καταπολεμηθεί η ρύπανση.

“Θα φτιάξουμε μια πόλη στην οποία θα μπορεί κανείς να αναπνέει”, υπόσχεται ο Ερίκ Πιόλ, ο οικολόγος δήμαρχος της Γκρενόμπλ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο επικεφαλής αυτής της πόλης της νοτιοανατολικής Γαλλίας που βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων και είναι γνωστή για τη μολυσμένη ατμόσφαιρά της.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το όριο ταχύτητας θα είναι τα 30 χλμ/ώρα στο 80% των δρόμων της πόλης αυτής των 160.000 κατοίκων, ενώ σήμερα το όριο αυτό ισχύει στο 25% των δρόμων της.

Το όριο των 30 χλμ/ώρα θα γενικευθεί και σε 42 άλλες από τις 49 κοινότητες που, μαζί με την Γκρενόμπλ, σχηματίζουν έναν οικιστικό ιστό με περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους, ανακοίνωσε χθες βράδυ η συλλογικότητα Grenobles Alpes Metropole.

Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που μια περιοχή τέτοιου μεγέθους υιοθετεί ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο ίσχυε ως τώρα σε μερικές μικρότερες πόλεις.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δεσμεύθηκε από την πλευρά της να γενικεύσει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα μέχρι το 2020.

Η Grenobles Alpes Metropole υπογραμμίζει πως, με 30 χλμ/ώρα, ο κίνδυνος να υπάρξουν νεκροί σε μια σύγκρουση είναι εννέα φορές μικρότερος απ’ ό,τι σε μια σύγκρουση με 50 χλμ/ώρα.

“Ασφαλώς τα οχήματα δεν είναι τα μόνα υπεύθυνα για τη ρύπανση, όμως η μείωση της ταχύτητας κυκλοφορίας (…) είναι η αρχή μιας λυσης”, υπογραμμίζει ο Πιολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος