Ώρα μηδέν για τον Ντ. Τραμπ: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ – Τα επόμενα βήματα στη δικαστική διερεύνηση

Η ώρα της δικαιοσύνης έφτασε για τον Ντόναλντ ΤραμπΌλα τα φώτα είναι στραμμένα στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος αυτή την ώρα, έχει συλληφθεί και βρίσκεται ενώπιον της εισαγγελίας, αντιμέτωπος με σωρεία κατηγοριών, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται ο χρηματισμός της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Για δίκη – τσίρκο κάνει λόγο ο Τραμπ.

Λίγο νωρίτερα, κατευθύνθηκε στον 15ο όροφο του κτιρίου ώστε να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να δηλώσει αθώος.

Πέρασε από τη διαδικασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων, όχι όμως και από τη γνωστή φωτογραφία που συνηθίζουν να παίρνουν οι αρχές σε όλους όσους κατηγορούνται για κάποιο έγκλημα. Μάλλον δεν θα του περάσουν χειροπέδες, μετά από αίτημα της μυστικής αστυνομίας που φυλάσσουν τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ.

Εκεί του παρέδωσαν τον φάκελο με τις κατηγορίες οι οποίες του απαγγέλλονται, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για έως και τριάντα τέσσερις κατηγορίες για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς.

Οι βασικές κατηγορίες

Οι κατηγορίες αφορούν την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς και κυρίως το πώς έγινε η πληρωμή αλλά το πώς συγκαλύφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του, παραβιάζοντας ενδεχομένως τον εκλογικό νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 34 είναι οι κατηγορίες εις βάρος του Τραμπ για κακούργημα.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ – «Ουάου, πρόκειται να με συλλάβουν»

«Κατευθυνόμενος προς το Κάτω Μανχάταν, το δικαστήριο. Μοιάζει τόσο ΣΟΥΡΕΑΛ – ΟΥΑΟΥ, θα με συλλάβουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική», ανέφερε χαρακτηριστικά στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, κατευθυνόμενος προς την εισαγγελία.

Τα επόμενα βήματα στη δικαστική διερεύνηση μετά την παραπομπή του

Τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής του φέρεται να περνάει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι θα ήθελε να κάνει ένα από τα γνωστά σόου, έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται ότι αυτή η κατάσταση είναι διαφορετική. Και είναι διαφορετική διότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να ελέγξει, με ένα κατηγορητήριο το οποίο τώρα μαθαίνει, αντιμέτωπος με πολύπλοκες νομικές διαδικασίες που δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσουν και κανένας δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι όλα θα γίνουν όπως τα θέλει αυτός.

Για πρώτη φορά δεν ορίζει την τύχη του, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες του δημιουργεί μια ιδαιτερη φόρτιση, φέρεται να είναι είναι εξαιρετικά αγχωμένος και οργισμένος.

Θέλει να κάνει δηλώσεις κατά την άφιξη και κατά την αναχώρησή του από το δικαστικό Μέγαρο του Μανχάταν αλλά οι συνεργάτες του του είπαν ότι δεν είναι καλή ιδέα. Προσέλαβε μόλις χθες έναν ακόμη κορυφαίο δικηγόρο για να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και ετοιμάζει την αντεπίθεσή του στην δήλωση που θα κάνει αργότερα σήμερα από το Μαρ-α-λάγκο.

Έξω από το δικαστήριο – Πολωμένο το κλίμα

Στο συγκεκριμένο δικαστήριο του Μανχάταν γράφεται ιστορία. Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον Ντόναλντ Τραμπ που χαιρέτησε μπαίνοντας στο δικαστήριο λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία σύλληψής του.

Από νωρίς η περιοχή είχε κατακλυστεί από δημοσιογράφους, άνδρες της μυστικής υπηρεσίας και κόσμο υπέρ και κατά του πρώην προέδρου. Οι δυο πλευρές χωρισμένες με κιγκλιδώματα και με το κλίμα ιδιαίτερα πολωμένο.

Ώρα μηδέν για τον Ντ. Τραμπ: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ – Τα επόμενα βήματα στη δικαστική διερεύνηση
(AP Photo/Yuki Iwamura)

«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Άνδρες της μυστικής υπηρεσίας στέκουν παντού στη μέση του δρόμου. Ενώ όλες αυτές οι κάμερες περιμένουν τη στιγμή που θα φτάσει ο πρώην πρόεδρος» ανέφερε ο Σιμόν Πρόκουπεζ, ρεπόρτερ του CNN.

Η υπόθεση χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς είναι αυτή που οδηγεί τον Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του Δικαστή, όπου όπως λένε οι δικηγόροι του θα δηλώσει δυνατά και ξεκάθαρα αθώος. Η δικηγόρος του Τραμπ Τζο Τακοπίναδήλωσε μεταξύ άλλων ότι «για ένα πράγμα σας διαβεβαιώνω, δεν θα υπάρξει καμία δήλωση ενοχής σε αυτή την υπόθεση. Αυτό σας το εγγυώμαι».

Ακόμη και πριν φτάσει στο δικαστήριο, ο Τραμπ δεν έκρυψε την οργή του εναντίον του Άλβιν Μπραγκ, τον Εισαγγελέα του Μανχάταν, ενώ έκανε λόγο για αίτηση εκδίκασης της υπόθεσης στο Στατεν Άιλαντ, καθώς θεωρεί ότι στο Μανχάταν δεν θα έχει δίκαιη αντιμετώπιση.

«Ο Εισαγγελέας Μπραγκ διέρρευσε παράνομα στοιχεία και πληροφορίες της αξιοθρήνητης δίωξής του εναντίον μου. Γνωρίζω σε ποιον δημοσιογράφο και δυστυχώς τον ξέρει κι αυτός. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα πρέπει άμεσα να ασκήσει δίωξη στον εαυτό του», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2018. Σε δημοσίευμά της η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αποκάλυψε ότι ο Τραμπ είχε πληρώσει στη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016 την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς 130.000 δολάρια για να μην αποκαλύψει ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις.

Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση είναι ο τότε δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν. Αν και αρχικά είχε δηλώσει πως από μόνος του είχε πληρώσει την Ντάνιελς, όταν πλέον συνελήφθη για οικονομικές απάτες, δήλωσε πως το έκανε με εντολή του Τραμπ. «Δεν ζητώ από κανένα να με θεωρήσει αξιόπιστο. Τα έγγραφα και οι αποδείξεις μιλούν από μόνα τους», σημείωσε ο δικηγόρος.

Το πρόβλημα για τον Τραμπ σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι πως προσπάθησε να συγκαλύψει την πληρωμή στην Ντάνιελς ως νομικά έξοδα, παραποιώντας τα στοιχεία.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Ανάλυση: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος