Ονδούρα: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση συμμοριών

Array

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από χθες Πέμπτη η Ονδούρα για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εκβιασμών από μέλη βίαιων συμμοριών, που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η πρόεδρος της Ονδούρας,  Σιομάρα Κάστρο, ανακοίνωσε μέτρα που προβλέπουν την άρση ορισμένων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων στο Σύνταγμα σε περιοχές όπου είναι οξύτερο το πρόβλημα της δράσης των συμμοριών. Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη 20.000 αστυνομικών, η διενέργεια ελέγχων στους δρόμους και η εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μένει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αν και διαστάσεις του σχεδίου τέθηκαν σε εφαρμογή ήδη χθες.

Η πρόεδρος είπε πως το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρά σε έκτακτες δαπάνες για την καταπολέμηση της δράσης των μάρας, που επιδίδονται μεταξύ άλλων σε απαγωγές για λύτρα και διακίνηση ναρκωτικών.

Η πρόεδρος της Ονδούρας, η οποία ανήκει στην αριστερά, ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό για την καταπολέμηση των εκβιάσεων στο φτωχό κράτος της κεντρικής Αμερικής με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά της.

Υπολογίζεται ότι τα κέρδη από τις εκβιάσεις για τις συμμορίες φθάνουν σε ετήσια βάση τα 737 εκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν το 3% του ΑΕΠ, κατά την Ένωση για μια Δικαιότερη Κοινωνία, μη κυβερνητική οργάνωση που καταπιάνεται ιδίως με ζητήματα ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος