Ονδούρα: Συναυτουργία στη δολοφονία ακτιβίστριας για πρώην πρόεδρο κατασκευαστικής

Πρώην κορυφαίο στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας που είχε αναλάβει υδροηλεκτρικό έργο στην Ονδούρα καταδικάστηκε τη Δευτέρα για συμμετοχή στη συνομωσία με σκοπό να δολοφονηθεί το 2016 η οικολόγος Μπέρτα Κάσερες, η οποία εναντιωνόταν στην ανέγερση φράγματος σε εδάφη αυτοχθόνων.

«Ο Ρομπέρτο Νταβίντ Καστίγιο ενεχόταν στην υπόθεση αυτή», υπήρξε «συναυτουργός του εγκλήματος της δολοφονίας» με θύμα την Μπέρτα Ισαβέλ Κάσερες, ανέφερε η δικάστρια απαγγέλλοντας την ετυμηγορία κατά τη διάρκεια δημόσιας ακροαματικής διαδικασίας. Ο κ. Καστίγιο είναι το όγδοο πρόσωπο που καταδικάζεται για την υπόθεση Κάσερες.

Η ποινή του άλλοτε στρατιωτικού, που είχε αποφοιτήσει από το Γουέστ Πόιντ, χρόνια προτού γίνει ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Desarrollos Energeticos S.A. (DESA), θα τού απαγγελθεί την 3η Αυγούστου. O κ. Καστίγιο συνελήφθη τον Μάρτιο του 2018, καθώς τον βάρυναν υποψίες πως ήταν ο ηθικός αυτουργός του φόνου της Κάσερες.

Ονδούρα: Συναυτουργία στη δολοφονία ακτιβίστριας για πρώην πρόεδρο κατασκευαστικής
Διαδήλωση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία της ακτιβίστριας — AP Photo / Elmer Martinez

Τέσσερα πληρωμένα πιστόλια, οι Χένρι Ερνάντες, Έλβιν Ραπάλο, Εντίλσον Δουάρτε και Όσκαρ Τόρες, ανέλαβαν να σκοτώσουν τη συντονίστρια του Συμβουλίου Οργανώσεων των Αυτοχθόνων Λαών της Ονδούρας (COPINH). Η ακτιβίστρια δολοφονήθηκε στο σπίτι της, στην πόλη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, τη νύχτα της 2ης προς 3η Μαρτίου 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2019, οι τέσσερις εκτελεστές καταδικάστηκαν να εκτίσουν 50 χρόνια κάθειρξη ο καθένας. Άλλα τρία πρόσωπα, που εμπλέκονταν επίσης στην υπόθεση, καταδικάστηκαν να εκτίσουν 30 χρόνια κάθειρξη.

Κατά τη δικαιοσύνη, η DESA διέταξε τη δολοφονία της Κάσερες επειδή είχε εναντιωθεί και καταγγείλει την κατασκευή του φράγματος.

Η δουλειά στο εργοτάξιο του υδροηλεκτρικού φράγματος Άγουα Σάρκα, στον ποταμό Χουαλκάρκε, είχε παραλύσει τελείως εξαιτίας των διαδηλώσεων που οργάνωνε το COPINH. Στελέχη της διοίκησης της DESA ήταν σίγουρα πως το έργο, εκτιμώμενης αξίας 50 εκατ. δολαρίων, θα προχώραγε μετά την εξόντωση της Κάσερες, τεκμηρίωσαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που αποκαλύφθηκαν στη δίκη.

Ονδούρα: Συναυτουργία στη δολοφονία ακτιβίστριας για πρώην πρόεδρο κατασκευαστικής
AP Photo/Eduardo Verdugo

«Είμαστε ευτυχείς σήμερα. Οι πολίτες της Ονδούρας έχουν μπουχτίσει ατιμωρησία», είπε αντιδρώντας η Λάουρα Σουνίγα, η κόρη της Κάσερες, σήμερα συντονίστρια του COPINH. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη τιμωρηθεί ακόμη κι άλλοι συνεργοί, άνθρωποι «στην κορυφή», που ενέχονταν στη δολοφονία, πρόσθεσε.

Η οικογένεια της ακτιβίστριας και στελέχη του COPINH ζητούν από τη δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις σε εταίρους της DESA, μέλη οικογενειών με συμφέροντα στον τραπεζικό τομέα, μεγάλη ισχύ και επιρροή στην Ονδούρα.

Την 30ή Ιουνίου, δεκάδες ευρωβουλευτές ζήτησαν σε επιστολή τους προς πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Μπέρτα Κάσερες: «Απευθύνουμε έκκληση στο κράτος της Ονδούρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του να εγγυηθεί το δικαίωμα στην αλήθεια, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αρμόζουσα, αποτελεσματική και άμεση αποζημίωση για τα θύματα, τόσο για την οικογένεια της Μπέρτας Κάσερες όσο και την κοινωνία της Ονδούρας ως σύνολο, που επλήγησαν από αυτό το ειδεχθές έγκλημα», έγραψαν.

Η Κάσερες έδινε επί χρόνια αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, από τις αρχές της δεκαετίες του 1990, όταν πάλευε κατά της παράνομης υλοτομίας. Είχε λάβει το 2015 το περιβαλλοντικό βραβείο Γκόλντμαν (Goldman Environmental Prize) για τις προσπάθειές της να εμποδίσει την ανέγερση του φράγματος.

Η Ονδούρα συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους ακτιβιστές· 14 αγωνιστές για την προστασία πατρογονικών τους γαιών ή του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν το 2019, από 4 το 2018, κατά στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος