Ονδούρα: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ φερόμενη ως επικεφαλής καρτέλ των ναρκωτικών

Array

Οι αρχές της Ονδούρας εξέδωσαν χθες Τρίτη στις ΗΠΑ την Ερλίντα Μπομπαντίγια, φερόμενη ως αρχηγό καρτέλ, 61 ετών, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών και είχε συλληφθεί τον Μάιο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στην οποία σκοτώθηκε ένας γιος της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει καταρτιστεί σε βάρος της από δικαστήριο στην περιφέρεια της Ανατολικής Βιρτζίνιας, η κυρία Μπομπαντίγια, γνωστή επίσης ως «Τσίντα», μαζί με δύο γιους της, ηγούντο του καρτέλ «Λος Μόντες», ενός από τα ισχυρότερα της Ονδούρας, και ευθύνονται για «τη διακίνηση πολλών τόνων κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ», αξίας «εκατομμυρίων δολαρίων».

Η μητριάρχης της οικογένειας συνελήφθη, μαζί με άλλα τρία πρόσωπα, στην ορεινή επαρχία Κολόν (βορειοανατολικά), κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στην οποία σκοτώθηκε ο γιος της Τίτο Μόντες. Άλλος γιος της, ο Χουάν Κάρλος Μόντες Μπομπαντίγια, διέφυγε και καταζητείται. Η τριάδα μητέρας και γιων πήρε τον έλεγχο του καρτέλ Λος Μόντες αφού άλλος ένας γιος της κυρίας Μπομπαντίγια, ο Νόε Μόντες Μπομπαντίγια, συνελήφθη το 2017 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου του επιβλήθηκε ποινή 37 ετών κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών.

Η Ονδούρα είναι κόμβος της διακίνησης της κοκαΐνης από την Κολομβία και άλλων ναρκωτικών που έχουν προορισμό κυρίως τη βορειοαμερικανική αγορά. Οι αμερικανικές αρχές προσέφεραν αμοιβή ως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη της τριάδας.

Τον Απρίλιο, η Ονδούρα εξέδωσε στις ΗΠΑ τον πρώην πρόεδρο της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες προκειμένου να δικαστεί για διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων κοκαΐνης. Δήλωσε αθώος ενώπιον δικαστή. Η εξέλιξη σημειώθηκε έναν χρόνο και κάτι μετά την καταδίκη του αδελφού του «Τόνι» Ερνάντες, πρώην βουλευτή, από δικαστήριο της Νέας Υόρκης να εκτίσει ισόβια κάθειρξη, κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών.

Τη 10η Μαΐου, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας (2012-2013) Χουάν Κάρλος «Ελ Τίγκρε» Μπονίγια εκδόθηκε επίσης στις ΗΠΑ, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών για λογαριασμό του πρώην προέδρου Ερνάντες. Συνολικά, οι αρχές στο κράτος της κεντρικής Αμερικής έχουν προχωρήσει στην έκδοση 30 και πλέον πολιτών της χώρας στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστούν για διακίνηση ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος