Ονδούρα: Οι ΗΠΑ «σέβονται» την απόφαση μας για επίσημες σχέσεις με την Κίνα, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της χώρας  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας, Ενρίκε Ρέινα, έπειτα από συνομιλίες που είχε χθες Δευτέρα με αμερικανούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «σέβεται» την απόφαση που έλαβε η χώρα του να κινηθεί προς τη σύναψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας, Ενρίκε Ρέινα, έπειτα από συνομιλίες που είχε χθες Δευτέρα με αμερικανούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «σέβεται» την απόφαση που έλαβε η χώρα του να κινηθεί προς τη σύναψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Ο κ. Ρέινα πρόσθεσε ότι η πρόεδρος της χώρας, η Σιομάρα Κάστρο, έκανε «γενικά σχόλια» για την απόφαση αυτή στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Κρις Ντοντ, ειδικού επιτετραμμένου της προεδρίας των ΗΠΑ αρμόδιου για την αμερικανική ήπειρο.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυρία Κάστρο ανακοίνωσε πως η Ονδούρα θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, κάτι που σημαίνει τη de facto διακοπή των σχέσεων της με την Ταϊβάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε αμέσως, προειδοποιώντας την Τεγκουσιγκάλπα ότι το Πεκίνο κάνει υποσχέσεις που αφήνει ανεκπλήρωτες.

Στην κεντρική Αμερική, η Κόστα Ρίκα (το 2007), ο Παναμάς (το 2017), το Σαλβαδόρ (το 2018) και η Νικαράγουα (το 2021) διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν και σύναψαν σχέσεις με την Κίνα. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών η Ονδούρα θα αφαιρεθεί απο λίστα των χωρών που αναγνωρίζουν παγκοσμίως την Ταϊβάν. Έτσι θα μείνουν δεκατρείς.

Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν αναφέρθηκε σε μηνύματα υποστήριξης που έλαβε από τις ΗΠΑ και στις παροτρύνσεις στην Ονδούρα να μην πιστέψει τις υποσχέσεις της Κίνας, ενώ τόνισε πως άλλοι σύμμαχοι της Ταϊπέι, όπως η Παραγουάη, επαναβεβαίωσαν πως θα μείνουν στο πλευρό της.

Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Ταϊβάν, ο Τζεφ Λιου, είπε στους διαπιστευμένους συντάκτες πως η νήσος «εργάζεται σκληρά» όσον αφορά τη σχέση της με την Ονδούρα, φροντίζοντας να αποφύγει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Είναι γνωστό ότι το Πεκίνο δεν αποδέχεται να συνάπτονται διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε οποιαδήποτε χώρα και τη νήσο, στο όνομα του δόγματος της “ενιαίας Κίνας”. Η αναγνώριση της Κίνας από οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεπάγεται έτσι τη de facto διακοπή των σχέσεων της με την Ταϊβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος