Ομογενείς βουλευτές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Άλλαξε η στάση σας για τον αγωγό EastMed

Ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ και τους ομογενείς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη για τον αγωγό EastMed.

Με νέα επιστολή τους, οι δύο βουλευτές απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Ουάσιγκτον δεν άλλαξε στάση για τον αγωγό φυσικού αερίου καθώς όπως είπε “δεν είχε στηρίξει ποτέ επίσημα αλλά ούτε και οικονομικά τον συγκεκριμένο αγωγό”.

Απαντώντας οι δύο βουλευτές υπογράμμισαν ότι η Ουάσιγκτον είχε στηρίξει επανειλημμένως τον αγωγό EastMed και απαριθμούν μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις στις οποίες είχε προβεί στο παρελθόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στις οποίες περιλαμβάνεται:

  • Η Κοινή Δήλωση της 7ης Οκτωβρίου 2019 που έγινε στον Δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, η οποία ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ αναγνώρισαν τις δυνατότητες του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο».
  • Η κοινή δήλωση της 28ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την Αναθεώρηση σε Υψηλό Επιπέδο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας έλεγε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου και ανυπομονούν να συζητήσουν στον επικείμενο Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους στην διασύνδεση της Ελλάδας με την Βουλγαρία, στο έργο της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στην ιδιωτικοποίηση της υπόγειας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα, στο έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και τον αγωγό EastMed».

Επίσης υπενθυμίζουν ότι ο Νόμος EastMed Act προβλέπει στήριξη στον εν λόγω αγωγό και ότι και η κυβερνηση Τραμπ τον είχε στηρίξει. Οι δύο βουλευτές ζητούν να έχουν ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Άμος Χοκστάϊν, στην οποία θα παραβρεθούν και οι συντάκτες του νόμου EastMed Act στην Βουλή των Αντιπροσώπων (Ted Deutch και David Cicilline) προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπαρτμεντ είχε στείλει την εξής επιστολή στους δυο βουλευτές:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις είναι αφοσιωμένη στους συμμάχους και στους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ μέσω του σχήματος 3+1, το οποίο περιλαμβάνει προσπάθειες για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και συνδεσιμότητας της Ανατολικής Μεσογείου και την εμβάθυνση της (ενεργειακής) της ενσωμάτωσης με την Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέουν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ τους και με την Ευρώπη, επιτρέποντας μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιοχής. Η πολιτική μας για τις νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό καθοδηγείται από τους κλιματικούς στόχους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις δεν επικεντρώνει την υποστήριξη της στην κατασκευή νέων και μεγάλης κλίμακας έργων ορυκτών καυσίμων, όπως ο αγωγός EastMed. (Αντιθέτως εστιάζει) σε έργα καθαρής ενέργειας, όπως είναι οι πιο ευέλικτες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες υποδομές που θα επιτρέψουν την αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άλλαξαν τη θέση τους, καθώς μέχρι στιγμής δεν είχαν υποστηρίξει επίσημα ή οικονομικά τον αγωγό EastMed.

Μάλλον ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας να επικεντρωθούμε στην ηλεκτρική ενέργεια. Η απόφαση για να προχωρήσει ο αγωγός EastMed εναπόκειται τελικά στα κράτη που συμμετέχουν στο έργο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις υποστηρίζει την ανάπτυξη έργων ενεργειακής υποδομής που θα ανοίξουν το δρόμο για μια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην Ευρώπη. Έργα όπως οι διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, να επιτύχει τους αμοιβαίους κλιματικούς μας στόχους και να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια. Τέλος, εκτιμούμε τις ανησυχίες που εκφράζετε σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2. Όπως έχουμε καταστήσει σαφές, η κυβέρνηση Μπάιντεν–Χάρις συνεχίζει να αντιτίθεται στο Nord Stream 2 ως ένα επιβλαβές ρωσικό γεωπολιτικό έργο που συνιστά μια κακή συμφωνία για την Ουκρανία και την Ευρώπη“.

Ρεπορτάζ: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος