Όμιλος Lafarge: Ελέγχεται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο της Συρίας

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge να απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί συνέργειας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως μέρος μιας έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο ο γαλλικός όμιλος διατήρησε σε λειτουργία το εργοστάσιο του στη Συρία μετά το ξέσπασμα των εμφύλιων συρράξεων το 2011.

Η απόφαση επί της διαδικασίας, η οποία επικυρώνει προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου κατώτερου βαθμού, δεν αποτελεί ετυμηγορία ενοχής, όμως εμπλέκει τον πολυεθνικό κολοσσό σε μακροχρόνιες έρευνες για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες καθώς θα συνεχίσουν να αιωρούνται για πολύ καιρό οι άκρως συμβολικές κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όμιλος Lafarge: Ελέγχεται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο της Συρίας
Φώτο Αρχείου (Elizabeth Williams via AP)

Σε μια λιτή ανακοίνωση, η Lafarge σχολίασε ότι πρόκειται για ένα τυπικό θέμα που θα αντιμετωπίσει μέσω της νομικής διαδικασίας στη Γαλλία, ενώ παράλληλα εκφράζει ικανοποίηση καθώς το δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού της.

Οι ενέργειες της τσιμεντοβιομηχανίας στη Συρία αποτελούν αντικείμενο έρευνας από το 2016, σε μία από τις πιο εξονυχιστικές ποινικές διαδικασίες για επιχειρήσεις στην πρόσφατη νομική ιστορία της Γαλλίας.

Η Άνα Κίφερ, εκ των νομικών της πολιτικής αγωγής, δήλωσε ότι η απόφαση είναι μια μερική νίκη: «Η επιβεβαίωση του κατηγορητηρίου για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι ένα βασικό βήμα ώστε να καθίσει μια μέρα η Lafarge στο εδώλιο για αυτές τις πράξεις, όμως η ακύρωση των κατηγοριών για έκθεση ζωής σε κίνδυνο είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για την αναγνώριση των κινδύνων στους οποίους εξέθεσε τους Σύριους υπαλλήλους τους η εταιρεία», τόνισε η δικηγόρος.

Η Lafarge έχει παραδεχτεί ότι η θυγατρική της στη Συρία πλήρωσε ένοπλες ομάδες για προστασία του προσωπικού στο εργοστάσιο της στη χώρα της Μέσης Ανατολής, όμως Αμερικανοί ερευνητές κατέθεσαν στοιχεία ότι η τσιμεντοβιομηχανία πλήρωσε σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια στο Ισλαμικό Κράτος και στο Μέτωπο Αλ Νούσρα ώστε να μπορούν υπάλληλοι, πελάτες και προμηθευτές της να περνούν από σημεία ελέγχου όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Στις ΗΠΑ η Lafarge έχει πληρώσει πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων γιατί κατέβαλε σημαντικά ποσά στο Ισλαμικό Κράτος για να κρατά σε λειτουργία το εργοστάσιό της στη Συρία.

Οι συνήγοροι της πολυεθνικής εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι το γαλλικό κράτος δεν έχει δικαιοδοσία να ασκήσει διώξεις για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου στο εξωτερικό, όμως το επιχείρημα αυτό απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Πηγή: Reuters, ΑΡ   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος