Ολλανδία: Παραβίαση χωρικών υδάτων από ρωσικό πλοίο με σχέδιο ενεργειακής δολιοφθοράς

«Ρωσικοί παράγοντες χαρτογραφούν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Βόρειας Θάλασσας, με πρόθεση να τον διαταράξουν», σύμφωνα με την Ολλανδία

Ρωσικό πλοίο επιχείρησε να χαρτογραφήσει καλώδια Διαδικτύου, αγωγούς φυσικού αερίου και αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα κάτι που μπορεί να σημαίνει προετοιμασία για δολιοφθορά στις ενεργειακές υποδομές της Ολλανδίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (MIVD) Γιαν Σβίλενς.

Το πλοίο εισήλθε σε ολλανδικά χωρικά ύδατα «τους τελευταίους μήνες» προτού εντοπιστεί και «συνοδευτεί από την ολλανδική ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Σβίλενς.

«Ρωσικοί παράγοντες προσπαθούν να καταλάβουν τον τρόπο που είναι οργανωμένος ο ενεργειακός εφοδιασμός της Βόρειας Θάλασσας, με την πρόθεση να τον διαταράξουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της MIVD, ανακοινωνοντας ότι «η προσπάθεια απέτυχε» χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

Το περιστατικό δεν έχει σχέση με την απέλαση Ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας στο Άμστερνταμ που ανακοίνωσε η Ολλανδία το Σάββατο, τόνισαν ο Σβίλενς και ο Ερικ Ακερμπουμ, επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών (AIVD).

«Όποια και αν είναι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία πιθανότατα θα παραμείνει μια απειλή για την Ολλανδία μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζει μια έκθεση των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η Ολλανδία πρέπει να συνυπολογίσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του πιθανότατα θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Σβίλενς. «Η έκβαση αυτού του πολέμου θα καθορίσει τη μελλοντική μας ασφάλεια και ευημερία», σημείωσε.

«Αν η Δύση δεν διατηρήσει την ενότητα εναντίον της Ρωσίας, η Μόσχα πιθανότατα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επιθετικότητα αποδίδει», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος