Ολλανδία: Παράνομος ο βομβαρδισμός το 2007, κατοικιών στο Αφγανιστάν, από ολλανδικά αεροσκάφη

Array

Δικαστήριο στην Ολλανδία αποφάσισε σήμερα ότι οι ολλανδικές δυνάμεις βομβάρδισαν παράνομα ένα συγκρότημα κατοικιών στο Αφγανιστάν το 2007 και διέταξαν το κράτος να αποζημιώσει οικονομικά τα θύματα.

Το Δικαστήριο της Χάγης διαπίστωσε ότι η επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ και στοίχισε τη ζωή σε περίπου 20 αμάχους, πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Αγωγή για αποζημίωση κατά του ολλανδικού κράτους κατέθεσαν τέσσερις επιζώντες και το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ τους, αναφέρει η Beta.

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι τα πληγέντα κτίρια, που περιβάλλονταν από τοίχους, χρησιμοποιήθηκαν από τους Ταλιμπάν τη στιγμή που δέχθηκαν την επίθεση, από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Εκείνη την εποχή, η Ολλανδία ήταν μέρος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πολεμούσε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, είχαν περάσει 12 ώρες από την τελευταία φορά που οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν την περιοχή ως μέρος από όπου άνοιξαν πυρ, και οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ολλανδικός στρατός δεν είχε αρκετές πληροφορίες για να προσδιορίσει με βεβαιότητα ότι το συγκρότημα διαμερισμάτων ήταν στρατιωτικός στόχος.

Στις τριήμερες μάχες που είναι γνωστές ως Μάχη της Τσόρα, 250 Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ 50 και 80 αμάχων. Αμέσως πριν από αυτές τις μάχες, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν μια σειρά από αστυνομικά τμήματα και προχώρησαν με την κατεύθυνση ενός ολλανδικού στρατιωτικού φυλακίου.

Είναι η πρώτη φορά που το ολλανδικό κράτος κηρύσσεται υπεύθυνο για στρατιωτική δράση στο Αφγανιστάν και η πρώτη φορά που δικαστήριο έκρινε το κράτος υπεύθυνο για τον βομβαρδισμό. Η ετυμηγορία είναι πρωτόδικη και το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας έχει στη διάθεσή του τρεις μήνες για να ασκήσει έφεση.

Politika.rs

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος