Ολλανδία: Μέτρα για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης και αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια με πλαφόν

Array

Με προϋπολογισμό που ενισχύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας απαντά η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στις μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας.

Το μέσο νοικοκυριό θα πληρώνει περίπου 290 ευρώ το μήνα για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο έτος, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των ενεργειακών εταιρειών πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθούν, αλλά το σχέδιο αναμένεται να εξοικονομήσει νοικοκυριά περίπου 2.000 ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση θα ορίσει μια μέγιστη τιμή μονάδας και για τα δύο καύσιμα που θα καλύπτουν τα πρώτα 1.200 m3 φυσικού αερίου και 2.400 kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Ποσότητες που αντιστοιχούν στη μέση ετήσια κατανάλωση για ένα νοικοκυριό.

Οι ακριβείς τιμές δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά αναμένεται να είναι περίπου 70 λεπτά για μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και 1,50 ευρώ ανά κυβικό μέτρο φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση θα καταβάλλει επίσης αποζημίωση 1.300 ευρώ στους χαμηλόμισθους και αυξάνει τα επιδόματα στέγασης και υγειονομικής περίθαλψης για να αντισταθμίσει το επιπλέον κόστος της ενέργειας.

Για την ενίσχυση της αγοραστική δύναμης

Προκειμένου να παρασχεθεί διαρθρωτική ελάφρυνση, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 10% το 2023, μια αύξηση νωρίτερα και μεγαλύτερη από την προγραμματισμένη. Η κρατική σύνταξη (AOW) και τα επιδόματα που σχετίζονται με την εργασία θα αυξηθούν παράλληλα.

Επενδύοντας στο μέλλον

Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που επηρεάζουν το μέλλον της χώρας η ολλανδική κυβέρνηση αυξάνει τις επενδύσεις της σε κρίσιμους τομείς, ώστε – όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση – τα προβλήματα να μη γίνουν μεγαλύτερα και οι λύσεις και πιο ακριβές.

Έτσι, για τα επόμενα χρόνια, η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύει σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση και τις ίσες ευκαιρίες (2,8 δισ. ευρώ), τη στέγαση και τις υποδομές (7,5 δισ. ευρώ), το μέλλον των αγροτικών περιοχών (24 δισ. ευρώ), την κλιματική αλλαγή (35 δισ. ευρώ) και την άμυνα (5 δισ. ευρώ).

Αναγνώριση αύξησης του ελλείμματος

Η ολλανδική κυβέρνηση, με την κατάθεση αυτού του προϋπολογισμού, αναγνωρίζει ταυτόχρονα πως αυτές οι σημαντικές επενδύσεις θα οδηγήσουν σε προσωρινή επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ανεβάζοντάς το στο 3% του ΑΕΠ της χώρας. Οι αυξανόμενοι τόκοι για το εθνικό χρέος θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος. Το επίπεδο του εθνικού χρέους αναμένεται να παραμείνει σχετικά ευνοϊκό το επόμενο έτος στο 49,5% του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αυξάνει το ΑΕΠ και έτσι καθιστά το χρέος σχετικά μικρότερο.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι προκλήσεις στον τομέα των δημόσιων οικονομικών θα παραμείνουν. Μέχρι το 2030 το εθνικό χρέος της Ολλανδίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 60%. Και για το λόγοι αυτό διατυπώθηκε η δέσμευση η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το χρέος αναπτύσσεται με σταθερό τρόπο.

Ο βασιλιάς στο Κοινοβούλιο

Στη σημερινή “ομιλία του θρόνου”, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουίλιαμ-Αλεξάντερ σκιαγράφησε μια ζοφερή εικόνα για τη χώρα του, καλώντας την πολιτική ηγεσία να ενσκύψει με αποτελεσματικές δράσεις στα προβλήματα του λαού.

«Ζούμε σε μια εποχή παραδόξου και αβεβαιότητας. Είναι παράδοξο ότι, σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής και η φτώχεια αυξάνεται. Είναι παράδοξο ότι, σε μια ελεύθερη χώρα όπως η δική μας, οι άνθρωποι αισθάνονται ανίκανοι να εκφράσουν τις απόψεις τους από φόβο εχθρικών αντιδράσεων ή ακόμα και απειλών. Και είναι ανησυχητικό ότι, σε μια ώριμη δημοκρατία όπως η δική μας, οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους στη δύναμη επίλυσης προβλημάτων της κυβέρνησης και της πολιτικής.

Επιπλέον, οι άνθρωποι αισθάνονται όλο και πιο αβέβαιοι τόσο για το άμεσο όσο και για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Σχετικά με την αγοραστική δύναμη και τις ελλείψεις κατοικιών. Σχετικά με την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά και για τις μεγάλες αλλαγές που αντιμετωπίζουμε σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, το κλίμα, ο ενεργειακός εφοδιασμός και η πολιτική αζώτου. Καθένα από αυτά τα ζητήματα θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε εμείς και τα παιδιά μας, εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε, καθώς και το είδος της κοινωνίας στην οποία θα ζούμε στο μέλλον.

Κι όμως, μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη από τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, προχωρώντας βήμα προς βήμα, έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές στο παρελθόν. Η σταδιακή φύση αυτής της διαδικασίας είναι απαραίτητη» ανέφερε στο πρωίμιο της ομιλίας του.

Διαβάστε ακόμα:

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Γιώργος Σιριόπουλος 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος