Όλαφ Σολτς στην COP27: Στόχος του να προωθήσει τη δημιουργία μίας Διεθνούς Λέσχης για το κλίμα

Array

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Την ιδέα του για μία Διεθνή Λέσχη για το Κλίμα είχε την ευκαιρία να προωθήσει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Αυτό θα βοηθήσει και στην αποτροπή εμπορικών πολέμων, είπε ο Σολτς. Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Γερμανός καγκελάριος προσκάλεσε ρητά και την Κίνα να συμμετάσχει στο Κλαμπ για το κλίμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή εκπέμπει στην ατμόσφαιρα τα πλέον επιβλαβή για το κλίμα αέρια.

«Ο χρόνος τελειώνει. Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση πρέπει να ξεκινήσει τώρα», τόνισε με έμφαση ο Σολτς.

Στόχος του Γερμανού καγκελάριου είναι, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας γερμανικής στην ομάδα G-7 των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών να προωθήσει την ιδέα της ανοιχτής Λέσχης για το Κλίμα για να αποτραπεί ένας «πόλεμος δασμών» εξαιτίας διαφορετικών στόχων για την προστασία του κλίματος. Για αυτό καταρχήν οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν, «πώς θα αξιολογούνται τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται», είπε ο Σολτς, παραπέμποντας στο γεγονός ότι δεν ακολουθούν όλοι τον «ευρωπαϊκό δρόμο» για την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο σε κλάδους όπως η παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα, είπε ο Σολτς, στους οποίους πρέπει να συμφωνηθούν κοινοί κανόνες και πρότυπα, για να μην υπάρξει στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Ο Σολτς θέλει τη Λέσχη ανοιχτή σε όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους και οικονομικής ισχύος, βαθμού ανάπτυξης και πολιτικού συστήματος. «Μεγάλες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα είναι πολύ σημαντικές. Θα έχουν μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας στο μέλλον», είπε ο Σολτς. Υποσχέθηκε ότι οι χώρες της ομάδας G-7 θα στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες να κάνουν τη μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το κλίμα οικονομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος