Όλαφ Σολτς: Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τους μετανάστες

Οι Σολτς και Μελόνι ελπίζουν ότι η μεταναστευτική συμφωνία με την Αλβανία θα λειτουργήσει ως πρότυπο για τη σύναψη άλλων παρόμοιων συμφωνιών στο μέλλον.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία Μελόνι-Ράμα για το άνοιγμα κέντρων υποδοχής προσφύγων στο Gjadër της Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια διάσκεψης με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni, το απόγευμα της Τετάρτης, (22/11), στο Βερολίνο, είπε ότι η συμφωνία έχει ερευνηθεί από την Επιτροπή της ΕΕ και ότι είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Είναι ενδιαφέρον για εμάς να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Στο ερώτημα εάν η συμφωνία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τη Γερμανία, ο Scholz απάντησε με επιφύλαξη, σημειώνοντας τη γειτονική σχέση μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας: «Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που έχει να κάνει με την εδαφική γειτονία μεταξύ των δύο χωρών, που χωρίζεται από μια μόνο θάλασσα». Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Scholz τόνισε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες σε ισότιμο επίπεδο με τις χώρες προέλευσης, ιδιαίτερα τις αφρικανικές.

Η Giorgia Meloni είπε ότι η συμφωνία με την Αλβανία είναι μια «συμφωνία πλαίσιο που πρέπει να ολοκληρωθεί με τις κατάλληλες λεπτομέρειες και κανόνες». Και υπογράμμισε ότι η Αλβανία θα κάνει επίσης “το μέγιστο για να τη μετατρέψει σε μια καινοτόμο συμφωνία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για παρόμοιες συμφωνίες με τρίτες χώρες. Όταν θα συμβεί αυτό, θα φανεί, τόνισε η Μελόνι.
Η συμφωνία Μελόνι-Ράμα στις αρχές Νοεμβρίου προκάλεσε ευρεία συζήτηση στη Γερμανία, καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες αγωνίζονται επίσης να βρουν εταίρους που θα δέχονται πρόσφυγες.

Ο Σολτς βρισκόταν ο ίδιος στις αρχές του μήνα σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπως η Γκάνα και η Νιγηρία, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν έτοιμη να ανοίξει τέτοια κέντρα υποδοχής.

Η συνέντευξη Τύπου μεταξύ της Giorgia Meloni και του Olaf Scholz στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε αφού οι δύο αρχηγοί κρατών υπέγραψαν σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση των σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, άμυνας, της προστασίας του κλίματος και της μετανάστευσης.

Η Μελόνι το ονόμασε ιστορικό. Οι τελευταίες κυβερνητικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών κρατών έγιναν πριν από 16 χρόνια αναφέρει η D.W.

Πηγή: Euronews Albania

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος