Όλαφ Σολτς: Φοβερή ημέρα για την Ουκρανία, ζοφερή ημέρα για την Ευρώπη

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter.

«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», επεσήμανε ο Σολτς. Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε ανακοίνωσή του. «Αυτή η επίθεση θα έχει για τη Ρωσία σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μια «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης».

Όπως  μεταδίδει από το Βερολίνο, ο ανταποκριτής  της ΕΡΤ Γιώργος Παππάς, η γερμανική κυβέρνηση είναι σε στενό συντονισμό με την ΕΕ το ΝΑΤΟ και την ομάδα G7 στην οποία η Γερμανία έχει την προεδρία. Σε βιντεοσύσκεψη των ηγετών στη διάρκεια της ημέρας θα αποφασιστούν οι επόμενες κυρώσεις στη Ρωσία.

Τον «επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον πρώτο μετά από πολλές δεκαετίες στην Ευρώπη, καταδίκασε και ο αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία που θα επιβληθούν και θα επιτηρηθούν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, καταδίκασε επίσης απερίφραστα την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην οποία πρέπει να υπάρξει μία σκληρή απάντηση της Δύσης, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ζητούμενο είναι η αποτροπή, είπε ο Μερτς. Και στο στόχο αυτόν πρέπει να ενταχθούν και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Μερτς σημείωσε ότι η γερμανική Μπούντεσβερ συμμετέχει ήδη με δυνάμεις της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στην διασφάλιση της άμυνας των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής που είναι μέλη της Συμμαχίας, θα ενισχύσει αυτή την υποστήριξη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Βουλής Μίχαελ Ροτ χαρακτήρισε «τραγωδία» την κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία. « Η απάντηση στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας πρέπει να είναι αποφασιστική και ενωμένη, το ολιγαρχικό σύστημα του Πούτιν που απολαμβάνει ελευθερίες στη Δύση πρέπει να αποκοπεί εντελώς οικονομικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος