ΟΗΕ: Ζήτησε μέτρα αποκλιμάκωσης από Πρίστινα και Βελιγράδι

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του τη Δευτέρα για την ατμόσφαιρα “αμοιβαίας καχυποψίας” στο Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας “μέτρα αποκλιμάκωσης” μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, οι εκπρόσωποι των οποίων κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι φέρουν ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης, σημειώνει το AFP.

Οι εντάσεις είναι εξαιρετικά υψηλές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας μετά τον θάνατο ενός Κοσοβάρου αστυνομικού που σκοτώθηκε σε ενέδρα στις 24 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβολήθηκε από παραστρατιωτικό κομάντο αποτελούμενο από Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Caroline Ziadeh επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, απηύθυνε έκκληση για «διάλογο» και για έξοδο από το «πολιτικό αδιέξοδο».

«Τα μέτρα αποκλιμάκωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της έντασης» επέμεινε, εκφράζοντας την «ελπίδα» της για θετική εξέλιξη μετά τις συναντήσεις που διοργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο από Αμερικανούς και Ευρωπαίους στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Ιδιαίτερα ζήτησε την αναγνώριση «χωρίς καθυστέρηση ή προϋποθέσεις» της ένωσης σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε αυτές τις κυρίως σερβικές πόλεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι Σέρβοι ψηφοφόροι μποϊκόταραν τις τελευταίες εκλογές, οι οποίες οδήγησαν στην εκλογή Αλβανών δημάρχων – με ποσοστό συμμετοχής κάτω του 4%. Η εγκατάστασή τους εκφυλίστηκε σε ταραχή την άνοιξη.

«Η κοινότητα των σερβικών δήμων είναι ένα αναπόφευκτο στοιχείο στο οποίο βασίζεται η εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας», επέμεινε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η Πρίστινα φέρει την ευθύνη για τα γεγονότα της 24 Σεπτεμβρίου.

Αυτά είναι, «δυστυχώς, η λογική συνέπεια της βασιλείας του φόβου και του τρόμου που επέβαλε η Πρίστινα, παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε, περιγράφοντας μια «σιωπηλή εκστρατεία εθνοκάθαρσης».

Λόγια που επαναλαμβάνει η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani-Sadriu, η οποία όμως κατηγορεί το Βελιγράδι για «εθνοκάθαρση με διοικητικά μέσα» στη Σερβία και «στέλνει την περιοχή πίσω στη δεκαετία του 1990».

«Αυτό που συνέβη στις 24 Σεπτεμβρίου δεν ήταν απλώς μια επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, ήταν ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων», επέμεινε.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος