ΟΗΕ: Να τερματιστεί στην Αυστραλία η υποχρεωτική και παρατεταμένη κράτηση μεταναστών και ιδίως παιδιών

Να βάλει τέλος στην πολιτική υποχρεωτικής κράτησης όλων των μεταναστών που φθάνουν στην επικράτεια της παράτυπα ζητά από την Αυστραλία, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων.

Να βάλει τέλος στην πολιτική υποχρεωτικής κράτησης όλων των μεταναστών που φθάνουν στην επικράτεια της παράτυπα ζητά από την Αυστραλία, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων.

Κάλεσε επίσης την Καμπέρα να αυξήσει το όριο ηλικίας για την ποινική ευθύνη στη χώρα, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στα 10 έτη.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ διατύπωσε  ανησυχία για το γεγονός ότι η κράτηση συνεχίζει να είναι υποχρεωτική για όλους όσοι φτάνουν παράτυπα και για το ότι η νομοθεσία «δεν προβλέπει μέγιστη διάρκεια κράτησης» για τους μετανάστες, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε «παρατεταμένες περιόδους στέρησης της ελευθερίας» των ανθρώπων αυτών.

Κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να καταργήσει τη νομοθεσία που προβλέπει «υποχρεωτική και επ’ αόριστον κράτηση των προσώπων που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτειά της» και να βάλει τέλος στην πρακτική να φυλακίζονται ασυνόδευτοι ανήλικοι καθώς και οικογένειες με παιδιά.

Ακόμη, επέκρινε την Καμπέρα για την πρακτική της διαχείρησης των αιτήσεων ασύλου κρατώντας τους υποψήφιους σε εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, όπως σε κέντρα κράτησης στα Ναούρου και στα Νησιά των Χριστουγέννων, εισηγούμενη οι μετανάστες να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Αυστραλία.

Ακόμη, η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για το «χαμηλό» ηλικιακό όριο απόδοσης ποινικής ευθύνης, καλώντας την κυβέρνηση να το αυξήσει από τα δέκα έτη και να βάλει τέλος στην κράτηση παιδιών σε απομόνωση.

Τα παιδιά που ανήκουν στην κοινότητα των αυτοχθόνων και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες πλήττονται δυσανάλογα εξαιτίας του ισχύοντος νομικού πλαισίου, σύμφωνα με την Επιτροπή, που έδωσε στη δημοσιότητα τις παρατηρήσεις της την Παρασκευή.

Οι αυτόχθονες στην Αυστραλία ευρύτερα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να βρεθούν στη φυλακή: αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού των εγκλείστων, ενώ δεν ξεπερνούν το 3,2% του γενικού πληθυσμού, τόνισε η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Κάλεσε τις αρχές να «εντοπίσουν τις ριζικές αιτίες της υπεραντιπροσώπευσης των αυτοχθόνων στις φυλακές» και να «αναθεωρήσουν τους νόμους που οδήγησαν» σε αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος