ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει διχασμένο για την αποστολή διεθνούς δύναμης στην Αϊτή

Array

Χωρίς απόφαση, κατέληξε χθες Δευτέρα, η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για την αποστολή Διεθνούς δύναμης στην Αϊτή, καθώς πολλές χώρες -μέλη έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους επικαλούμενες τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Αϊτή κατά μιας ενδεχόμενης ξένης παρέμβασης στη χώρα αλλά και τα προβλήματα που δημιούργησαν προηγούμενες αντίστοιχες αποστολές.

Είναι μια απολύτως εφιαλτική κατάσταση για τον λαό της Αϊτής τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να σταλεί ένοπλη διεθνής ομάδα προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού Βαρέ, του σημαντικότερου της Αϊτής, που παραμένει αποκλεισμένος από συμμορίες από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα ως εντελώς δραματική. Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από συμμορίες που δεν επιτρέπουν να βγαίνουν καύσιμα. Χωρίς καύσιμα δεν υπάρχει νερό. Και υπάρχει και χολέρα», για την αντιμετώπιση της οποίας είναι απαραίτητη η σωστή ενυδάτωση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής Ζαν Βικτόρ Γκενέ, υπογράμμισε πως μια δύναμη με «ανθρωπιστική» αποστολή απαντά και στην έκκληση για βοήθεια που έχει απευθύνει η ίδια η κυβέρνηση της Αϊτής.

«Έχω την ευαίσθητη αποστολή να μεταφέρω ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την κραυγή αγωνίας όλου του λαού που υποφέρει και να δηλώσω με ξεκάθαρη και δυνατή φωνή ότι οι Αϊτινοί και οι Αϊτινές δεν ζουν, επιβιώνουν», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος