ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Σύνοψη
  • Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παίρνει θέση
  • Το καλεί να λογοδοτήσει για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται εδώ και σχεδόν έξι μήνες σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους περισσότεροι από 33.000 Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα το σχέδιο απόφασης που υιοθέτησε καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Είκοσι οκτώ χώρες υπερψήφισαν το προσχέδιο απόφασης, 13 απείχαν από την ψηφοφορία και έξι το καταψήφισαν.

Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παίρνει θέση αναφορικά με τον πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ωστόσο το Συμβούλιο δεν διαθέτει τα μέσα για να επιβάλλει τις αποφάσεις του.

Το προσχέδιο απόφασης τροποποιήθηκε για μία ακόμη φορά χθες Πέμπτη προκειμένου να αφαιρεθούν οι αναφορές σε γενοκτονία που υπήρχαν σε πολλά σημεία του κειμένου. Υποβλήθηκε από το Πακιστάν εξ ονόματος 55 από τις 56 χωρών μελών του ΟΗΕ που ανήκουν και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με εξαίρεση την Αλβανία.

Καλεί το Ισραήλ «να άρει αμέσως τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσει κάθε μορφή συλλογικής τιμωρίας».

Παράλληλα ζητεί «από όλες τις χώρες να σταματήσουν τις πωλήσεις, τις μεταφορές και τις παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ (…) προκειμένου να αποφευχθούν νέες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου όπως και παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Καταδικάζει τη χρήση από το Ισραήλ εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη ακτίνα δράσης στις κατοικημένες περιοχές της Γάζας» και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων ικανών να συμβάλλουν στη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων».

Την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που όμως δεν έχει ισχύσει.

Στις 7 Οκτωβρίου μέλη της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εισέβαλαν στο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.160 ανθρώπους, ενώ πήραν ομήρους περίπου 250 άλλους.

Στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν περίπου 130 όμηροι, εκ των οποίων οι 34 θεωρούνται νεκροί.

Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμμετέχουν 47 χώρες.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι μεροληπτεί εις βάρος του.

Σχετική είδηση: Οι ΗΠΑ ενέκριναν πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος