ΟΗΕ: Πρώτη συνάντηση Λαπίντ- Ερντογάν στο περιθώριο της Γ.Σ. του Οργανισμού

Array

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες Τρίτη, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία και πλέον, με ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Γιαΐρ Λαπίντ, με τον τελευταίο να επιδιώκει την υποστήριξή του για να βρεθούν αιχμάλωτοι των ισλαμιστών της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έναν μήνα μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, Τουρκίας-Ισραήλ. 

Όπως εγινε γνωστό, απο το γραφεί του Ισραηλινού πρωθυπουργού μαχητές της Χαμάς κρατούν δύο Ισραηλινούς και τονίστηκε η σημασία που έχει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η ίδια πηγή ανέφερε  ότι ο κ. Λαπίντ, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για τη συνεργασία του στο πεδίο των πληροφοριών στο θέμα του Ιράν  που είναι ορκισμένος εχθρός του εβραϊκού κράτους, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του.

Η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο κρατών μετά απο διαδικασία κάποιων μηνών ανακοινώθηκε τη 17η Αυγούστου με την πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους.

Η προηγούμενη συνάντηση του κ. Ερντογάν με πρωθυπουργό του Ισραήλ ανάγεται στο 2008.

Υπενθυμίζεται ότι απο το 2010 υπήρξε ραγδαία επιδείνωση μετά τη φονική επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα υπό ισραηλινό αποκλεισμό για πάνω από δεκαπέντε χρόνια.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Tούρκος πρόεδρος επανέλαβε χθες ότι τάσσεται υπέρ της εγκαθίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παράλληλα διατύπωσε την επιθυμία του να συνεχιστεί η ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ προς το συμφέρον του μέλλοντος, της ειρήνης και της σταθερότητας όχι μόνο της περιοχής, καθώς επίσης και του Ισραήλ, του παλαιστινιακού λαού  αλλά και του τουρκικού. 

Η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών εντάσσεται στην τουρκική προσπάθεια εξομάλυνσης με περιφερειακές δυνάμεις , για να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και λόγω των επικείμενων εκλογών στη χώρα στα μέσα του Ιουνίου το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος