ΟΗΕ: Ποσό ύψους 51,5 δισ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ζητούν οι υπηρεσίες αρωγής και λόγω Ουκρανίας

Array

Έκκληση να συγκεντρωθεί ποσό-ρεκόρ ύψους 51,5 δισ. δολαρίων  για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023 έκανε σήμερα ο ΟΗΕ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των ευρύτερων συνεπειών του, όσο και λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδίως των επαπειλούμενων λιμών στην Αφρική.

Το πόσο για την επόμενη χρονιά είναι αυξημένο κατά  25% και τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματά  για να προσφερθεί βοήθεια σε 230 εκατομμύρια ανθρώπους σε 68 χώρες, ιδίως στους πιο ευάλωτους.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι ο Οργανισμός δεν θα μπορέσει να βοηθήσει όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Συνολικά, 339 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναμένεται να χρειαστούν επείγουσα βοήθεια την επόμενη χρονιά, έναντι 274 εκατ. το 2022.

339 εκατομμύρια άνθρωποι… «πρόκειται για τεράστιο και αποκαρδιωτικό αριθμό», τόνισε ο κ. Γκρίφιθς.

Ο Βρετανός επισήμανε πως οι ανάγκες, οι οποίες έφθασαν στην «κορύφωση» τους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δυστυχώς δεν μειώθηκαν έκτοτε. Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις από την ξηρασία και τις φονικές βροχοπτώσεις σε Αφρική και Πακιστάν  ενώ τόνισε πως η Ευρώπη έχει μεταμορφωθεί σε πεδίο μάχης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ξεσπιτωμένοι σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό πέρα από την καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», συνέχισε ο κ. Γκρίφιθς, που αναμένει ότι το 2023 η κατάσταση θα είναι ανάλογη με το 2022.

Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 222 εκατ. άνθρωποι σε 53 χώρες θεωρείται πως είναι αντιμέτωποι με οξεία διατροφική ανασφάλεια στα τέλη του 2022. 45 εκατομμύρια άνθρωποι σε 37 χώρες κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.

Το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Αϊτή, η Σομαλία και  το Νότιο Σουδάν, βιώνουν συνθήκες προσιδιάζουσες σε λιμό. Οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των εκτοπισμών, της διατροφικής ανασφάλειας, της έλλειψης τροφής.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η γενναιοδωρία των δωρητών δεν φτάνει για να καλυφθεί η ταχεία αύξηση των αναγκών. Eξέφρασε την ευχή ότι «το 2023 θα είναι η χρονιά της αλληλεγγύης, έπειτα από το 2022 που ήταν χρονιά δεινών».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το έλλειμμα δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 53%, αναγκάζοντας τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να κάνουν τραγικές επιλογές: να διαλέγουν ποιοι από όσους τη χρειάζονται θα λάβουν βοήθεια και ποιοι όχι.

Άμεση ανάγκη για βοήθεια ύψους 4,63 δισ. δολαρίων  έχει το Αφγανιστάν  ακολουθούν η Συρία, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Αιθιοπία και άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος