ΟΗΕ: Πώς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εθνοτικής βίας οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προστατεύουν τις μειονότητες και να συμβάλουν στην πρόληψη της εθνοτικής βίας, προσλαμβάνοντας μη αγγλόφωνους συντονιστές και διεξάγοντας δοκιμές ασφαλείας στους αλγορίθμους τους, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΗΕ που περιλαμβάνονται σε έναν παγκόσμιο κώδικα δεοντολογίας.

Μια τριμελής βρετανική ομάδα, το έργο της οποίας επηρέασε το ρυθμιστικό πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έστειλε ένα λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση του τοξικού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αξιωματούχο του ΟΗΕ που καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές κατά του διαδικτυακού μίσους.

Τον περασμένο μήνα, η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην υπάλληλος του Facebook Φράνσις Χάουγκεν, δήλωσε στην κατάθεση της ενώπιον του Κογκρέσου, ότι ο πρώην εργοδότης της «κυριολεκτικά υποδαύλιζε την εθνοτική βία» σε χώρες όπως η Αιθιοπία, επειδή η εταιρεία δεν αστυνομεύει επαρκώς την υπηρεσία της εκτός των ΗΠΑ. Η Χάουγκεν ανέφερε επίσης ότι το 87% των δαπανών της εταιρείας κατά της παραπληροφόρησης, διατίθεται σε αγγλόφωνο περιεχόμενο, παρόλο που μόνο το 9% των χρηστών του Facebook μιλάει αγγλικά.

«Η Φράνσις Χάουγκεν έθεσε το ζήτημα των αδύναμων συστημάτων και διαδικασιών στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης που προκαλούν βλάβη», δήλωσε ο Γουίλιαμ Πέριν, διαχειριστής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Carnegie UK Trust και συν-συγγραφέας των προτάσεων.

«Αυτός ο οδηγός προτείνει τρόπους για τη βελτίωση αυτής της διαδικασίας και τη μείωση της βλάβης σε όλο τον κόσμο. Εστιάζουμε στο θέμα της γλωσσικής ικανότητας που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός ανθρώπων σε αυτές τις εταιρείες που να κατανοούν τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτές τις πλατφόρμες, προκειμένου να αποτρέπεται η ρητορική μίσους που βλάπτει τις μειονότητες».

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Carnegie UK Trust, οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα πρέπει να κάνουν δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες θα δεσμεύουν τους οργανισμούς τους να καταπολεμήσουν τη ρητορική μίσους κατά των μειονοτήτων και οι εταιρείες θα πρέπει να διεξάγουν δοκιμές ασφαλείας για αλγορίθμους που ελέγχουν τον αντίκτυπο που έχουν σε διαφορετικές αγορές, κουλτούρες και γλώσσες. Τέλος, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές προκειμένου να καταγγέλλουν τυχόν παράνομο περιεχόμενο.

Τις προτάσεις εξετάζει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων, Φερνάντ ντε Βαρέν, ο οποίος συντάσσει κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους που στοχεύει τις μειονότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή αριθμό συντονιστών, ανάλογο με το μέγεθος και την ανάπτυξη της εταιρείας και με τον κίνδυνο βλάβης, οι οποίοι θα εξετάζουν την επιβλαβή και παράνομη ρητορική μίσους ενώ οι ίδιοι θα λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη και προστασία», αναφέρει το Carnegie UK Trust.

Το Facebook από την πλευρά του λέει ότι εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες κατά της ρητορικής μίσους, ότι διαθέτει 15.000 υπαλλήλους που εξετάζουν το περιεχόμενο σε περισσότερες από 70 γλώσσες σε όλο τον κόσμο και ότι έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση του μετριασμού του περιεχομένου του στη Μιανμάρ, όπου η εταιρεία παραδέχθηκε ότι η πλατφόρμα είχε φιλοξενήσει ρητορική μίσους που στρεφόταν κατά των Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος