ΟΗΕ: Περισσότερη χρηματοδότηση για το κλίμα ζητούν απο την COP27 οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες

Array

Η Ομάδα των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών (LDC) απαιτεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για χρηματοδότηση για το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στην Αίγυπτο.

Σε δήλωση που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα μετά από υπουργική συνάντηση στο Ντακάρ,  η ομάδα, που αποτελείται από 46 χώρες (κυρίως αφρικανικές), τονίζει ότι «η κλιματική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις των πιο ευάλωτων χωρών».

Η COP27 θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για τα έθνη μας καθώς συνεχίζουμε τον αγώνα μας για κλιματική δικαιοσύνη, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για το κλίμα για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας από τις επιπτώσεις μιας κλιματικής κρίσης στην οποία συνέβαλαν ελάχιστα  τα κράτη από την LDC, Madeleine Diouf Sarr.

Σύμφωνα με την Sarr, ο στόχος της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως συνιστάται από τη Συμφωνία του Παρισιού (2015), είναι «σωτήρια» για αυτές τις χώρες.

«Οτιδήποτε παραπάνω είναι θανατική ποινή», παρατηρεί η εκπρόσωπος των φτωχότερων χωρών, όπου «η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει καταστροφές και καταστροφές».

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – προειδοποιεί – θα αυξηθούν μόνο σε ένταση και συχνότητα, γεγονός που θα επιβαρύνει τα έθνη μας, θα καθυστερήσει τις αναπτυξιακές μας προσπάθειες και θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες απώλειες».

Η ομάδα θεωρεί «κρίσιμο» να αυξήσουν τις ικανότητές τους για προσαρμογή στις «αναπόφευκτες επιπτώσεις» της κλιματικής αλλαγής και, για το λόγο αυτό, ζητούν από τις ανεπτυγμένες χώρες να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους να «διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή».

«Στη COP27, πρέπει να δούμε ένα σχέδιο για την παράδοση αυτών των κεφαλαίων που υποσχέθηκαν», απαιτεί η Sarr, υπενθυμίζοντας ότι «μια συνεχής ροή χρηματοδότησης είναι ένας από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και ζωτικό στοιχείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». .

Οι ανεπτυγμένες χώρες, προσθέτει, «πρέπει να αντισταθμίσουν το έλλειμμα στην παράδοση των 100.000 εκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνούνται για τη χρηματοδότηση για το κλίμα ετησίως».

Το 2009, οι πλούσιες χώρες δεσμεύτηκαν στη COP15 (Κοπεγχάγη) να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση και να οικοδομήσουν «πιο πράσινες» οικονομίες.

Editorial EFEgreen/EFEverde

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος