ΟΗΕ: Πάνω από 4,4 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου

Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.441.663 Ουκρανούς πρόσφυγες το Σάββατο, 59.347 περισσότερους σε σχέση με την προηγούμενη αποτύπωση την Παρασκευή.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ περίπου 210.000 μη Ουκρανοί έχουν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 5 Απριλίου.

Συνολικά, είναι επομένως περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.

Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο — που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία 

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.564.994 μεταξύ αυτών εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την HCR.

Ορισμένοι από αυτούς μεταβαίνουν ακολούθως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ εκείνων που παραμένουν στην Πολωνία, 700.000 ήδη έλαβαν τον εθνικό αριθμό ταυτότητας (PESEL), ανέφερε χθες η HCR.

Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται ευρέως στις σχέσεις με τους δημόσιους πολωνικούς θεσμούς, τις υπηρεσίες υγείας, για την απόκτηση αριθμού τηλεφώνου, την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες …

Η αστυνομία στα πολωνικά σύνορα εκτιμά εξάλλου ότι τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά τη σύγκρουση. Η Πολωνία είχε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς οικονομικούς μετανάστες πριν από τον πόλεμο.

Ουκρανοί πρόσφυγες στη Ρουμανία 

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 678.081 άνθρωποι μετέβησαν στη Ρουμανία στις 8 Απριλίου, οι οποίοι έφθασαν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω Μολδαβίας και μετά συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες χώρες.

Ουκρανοί πρόσφυγες στη Μολδαβία

Σύμφωνα με την HCR, 406.611 Ουκρανοί εισήλθαν στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι ανάμεσα στις πιο φτωχές της Ευρώπης αλλά και η πλησιέστερη στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.

Ουκρανοί πρόσφυγες σε Ουγγαρία και Σλοβακία

Η Ουγγαρία είχε φιλοξενήσει στις 8 Απριλίου 413.888 Ουκρανούς, σύμφωνα με την HCR.

Στις 8 Απριλίου, συνολικά 310.989 άνθρωποι είχαν φθάσει στη Σλοβακία από την Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την HCR.

Ουκρανοί πρόσφυγες στη Ρωσία 

Ο αριθμός των προσφύγων στη Ρωσία ανερχόταν σε 389.845 στις 8 Απριλίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει επίσης ότι, μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 113.000 άνθρωποι πέρασαν από τα φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (ανατολική Ουκρανία) στη Ρωσία.

Ουκρανοί πρόσφυγες στη Λευκορωσία

Στις 7 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 19.096 ανθρώπους.

Μέθοδος καταγραφής

Η HCR διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία οι οποίες ανήκουν στον χώρο Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία που παρουσίασε η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζουν αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η HCR εκτιμά “ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων συνέχισε την πορεία του προς άλλες χώρες”.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι δεν υπολογίζει τους ανθρώπους που κατάγονται από όμορες χώρες οι οποίοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος