ΟΗΕ: Να προσφερθεί διεθνής υποστήριξη στην αστυνομία της Αϊτής για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε χθες Δευτέρα την έκκλησή του να προσφερθεί διεθνής «υποστήριξη» στην αϊτινή αστυνομία για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας «άνευ προηγουμένου» των τελευταίων μηνών.

«Η κατάσταση ασφαλείας χειροτερεύει ταχύτατα και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται ραγδαία», προειδοποίησε από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, όπου ανακήρυξε την έναρξη της συνόδου της CARICOM, κοινότητας χωρών της Καραϊβικής.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς όλους τους εταίρους να αυξήσουν την υποστήριξή τους στην αϊτινή αστυνομία, είτε με τη μορφή χρηματοδότησης, ή εκπαίδευσης, ή [της προμήθειας] εξοπλισμού», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Τρινιδάδ και Τομπάγκο, τον Κιθ Ρόουλι.

«Πρέπει συλλογικά να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον αϊτινό λαό να κατευθυνθεί προς εκλογές και πολιτική λύση» της κρίσης, συνέχισε, την ώρα που η βία και η ισχύς των πάνοπλων συμμοριών εξαπλώνονται στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε ακόμη εκ νέου για την «ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, εξουσιοδοτημένης από το Συμβούλιο Ασφαλείας» και «ικανής να συνεργαστεί με την αϊτινή αστυνομία προκειμένου να εξαρθρωθούν οι συμμορίες στις οποίες οφείλεται αυτή η βία άνευ προηγουμένου».

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ασφάλεια χωρίς ενισχυμένους δημοκρατικούς θεσμούς, και δεν μπορούν να υπάρξουν ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί χωρίς δραστική βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η Κάθριν Ράσελ, η διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση στην Αϊτή «ουδέποτε ήταν τόσο κακή», αναφερόμενη σε υποθέσεις βιασμών κοριτσιών και στρατολόγησης παιδιών από συμμορίες.

Ο Αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί ζήτησε πριν από σχεδόν έναν χρόνο να σταλεί διεθνής οπλισμένη δύναμη, αλλά μέχρι σήμερα καμιά χώρα δεν έχει δηλώσει διατεθειμένη να αναλάβει επικεφαλής τέτοιας επέμβασης.

Η Βραζιλία και ο Καναδάς είναι οι δυο χώρες που έχουν εμπλακεί περισσότερο στις συνομιλίες, ενώ οι ΗΠΑ μοιάζουν να προκρίνουν την ενίσχυση της αϊτινής αστυνομίας.

«Είναι καιρός αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις βασικές συνθήκες» ώστε να σχηματιστεί αυτή η δύναμη, σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, ο οποίος θύμισε πως χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής έχουν δηλώσει διατεθειμένες να συμμετάσχουν αναπτύσσοντας προσωπικό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται αύριο Τετάρτη στο Πορτ οφ Σπέιν, για το κλείσιμο της συνόδου της CARICOM.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος