ΟΗΕ – Λ.Τρας: Στρατιωτική βοήθεια ως τη νίκη των Ουκρανών – Υπέρ του σχεδίου ενός «οικονομικού ΝΑΤΟ»

Array

Ενώπιον της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η νέα πρωθυπουργός  της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δεσμεύτηκε χθες Τετάρτη,  ότι η χώρα της θα συνεχίσει να διαθέτει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ως τη νίκη της επί της Ρωσίας. Παράλληλα τάχθηκε υπερ της προώθησης σχεδίου ενός είδους «οικονομικού NATO».

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου, υπόσχομαι ότι θα διατηρήσουμε ή θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία για όσο κι αν χρειαστεί. Δεν θα ησυχάσουμε παρά αφού θριαμβεύσει η Ουκρανία», τόνισε η κυρία Τρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Για τη Λιζ Τρας «οι Ουκρανοί δεν υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους, υπερασπίζονται τις αξίες μας και την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου» και «γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε».

Η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανά ως το 2030 το 3% του ΑΕΠ του για την άμυνα, διατηρώντας την ηγετική (του) θέση ως παράγοντας ασφάλειας στηνΕυρώπη».

Η κυρία Τρας έκρινε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που ανακοίνωσε χθες το πρωί την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, «προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταστροφική αποτυχία του» στην Ουκρανία.

Αλλά αυτό «δεν θα έχει αποτέλεσμα», συνέχισε, «η διεθνής συμμαχία είναι ισχυρή και η Ουκρανία είναι ισχυρή», είπε η νέα αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης.

Δεσμεύτηκε μάλιστα δεσμεύτηκε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανά ως το 2030 το 3% του ΑΕΠ του για την άμυνα, διατηρώντας την ηγετική (του) θέση ως παράγοντας ασφάλειας στην Ευρώπη».

Παράλληλα, η κυρία Τρας τάχθηκε υπέρ της προώθησης φιλελεύθερου οικονομικού σχεδίου, ενός είδους «οικονομικού NATO», όπως το έθεσε. «Η G7 και οι εταίροι μας με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα πρέπει να ενεργούν σαν οικονομικό NATO, για να υπερασπιζόμαστε συλλογικά την ευημερία μας», είπε.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε στη δική του, μαγνητοσκοπημένη ομιλία να επιβληθεί «δίκαιη τιμωρία» στη Ρωσία, που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε πως «παραβίασε» θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος