ΟΗΕ: Κράτος τρομοκράτη αποκαλεί η ουκρανική κυβέρνηση τη Ρωσία – Οι προσδοκίες για το ψήφισμα κατά των προσαρτήσεων

Array

Τη Ρωσία κατηγορεί η ουκρανική κυβέρνηση ότι ενεργεί ως «κράτος τρομοκράτης»  μετά τους θανάτους αμάχων στα μαζικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον του Κιέβου και άλλων μεγάλων πόλεων.

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες Δευτέρα, μετέχουν  όλα τα κράτη μέλη για να συζητήσουν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Του βομβαρδισμούς έχουν ήδη καταγγείλει Δύση και ΟΗΕ ενώ την Τετάρτη είναι πιθανό  να εγκριθεί και το σχέδιο ψηφίσματος  για τις “παράνομες” προσαρτήσεις της Ρωσίας, όμως στη συζήτηση που ξεκίνησε ήταν τα χθεσινά πυραυλικά πλήγματα αυτά που κυριάρχησαν και οι δύο εμπόλεμες χώρες διασταύρωσαν τα ξίφη και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής Σερχίι Κισλίτσα τόνισε ότι, η Ρωσία απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι κράτος τρομοκράτης και χρειάζεται αποτροπή με τον πιο σθεναρό τρόπο.

Με τη σειρά του ο Ρώσος ομόλογος του Βασίλι Νεμπένζια,  αντιγύρισε χαρακτηρίζοντας το «καθεστώς» στο Κίεβο «την πιο σκανδαλώδη τρομοκρατική οργάνωση», δύο ημέρες μετά την έκρηξη, τη «δολιοφθορά» σύμφωνα με τη Μόσχα, που προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

Νέα απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Α. Γκουτέρες, τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία,  για να συμπληρώσει πως οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα.

Ακόμη περισσότεροι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ουκρανία, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, μετά τους βομβαρδισμούς.

«Η φρίκη αυτού που έγινε σήμερα στην Ουκρανία είναι ασυγχώρητη», υπογράμμισε ο Ιταλός διπλωμάτης σε δημοσιογράφους. «Φοβάμαι πως τα γεγονότα των τελευταίων ωρών θα προκαλέσουν νέους εκτοπισμούς».

Για «απόλυτη Βαρβαρότητα» έκανε λόγο με ανακοίνωση του ο Αμερικανός πρόεδρος  ενώ η ευρωπαϊκή διπλωματία επίσης κατήγγειλε τις «βάρβαρες επιθέσεις».

Ο κ. Κισλίτσα μίλησε για 14 άμαχους νεκρούς και 97 τραυματίες, αυξάνοντας τον πρώτο απολογισμό των θυμάτων.

Το σχέδιο ψηφίσματος για τις «παράνομες» προσαρτήσεις της Ρωσίας.

Αν δεν είχαν προηγηθεί οι βομβαρδισμοί της Δευτέρας θα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης και όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων  το ψήφισμα, καταδικάζει  τις «παράνομες» προσαρτήσεις των περιφερειών Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας μετά τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα», που όπως τονίζει δεν έχουν «καμία νομιμότητα» δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Καλεί επίσης να μην αναγνωριστούν από κανέναν οι προσαρτήσεις και να αποσυρθούν αμέσως τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης παρακώλυσε διένεξη επί της διαδικασίας μετά την προσπάθεια της Μόσχας να εξασφαλίσει, μάταια, ότι η ψηφοφορία θα γινόταν μυστικά, ασυνήθιστη διαδικασία που επί της αρχής συνήθως χρησιμοποιείται στις εκλογικές διαδικασίες, για παράδειγμα για την ανάδειξη μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ψηφοφορία θα δείξει τον βαθμό απομόνωσης της Ρωσίας. Οι προσπάθειες των υποστηρικτών του κειμένου να πείσουν χώρες που θα μπορούσαν να απέχουν έχουν ενταθεί.

Σε περιοδεία στην Αφρική, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε  Αφρική να μην παραμείνει ουδέτερη, στην ψηφοφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας στο Ντακάρ.

Η εκτίμηση, για την έκβαση της ψηφοφορίας, Ευρωπαίου αξιωματούχου με βάση και τις προηγούμενες ψηφοφορίες συμπυκνώθηκε στη φράση «Θα είναι δύσκολο».

Το ψήφισμα εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 είχε εξασφαλίσει μια εκατό ψήφους. “Νομίζω πως θα έχουμε περισσότερες αυτή τη φορά”, είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, που υπολογίζει πως θα είναι από 100 ως 140.

Τα δύο πρώτα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης εναντίον της ρωσικής εισβολής τον Μάρτιο είχαν εξασφαλίσει 141 και 140 ψήφους, είχαν καταψηφιστεί από πέντε κράτη μέλη (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία), οι αποχές ήταν αντίστοιχα 35 και 38.

Όμως στην τρίτη ψηφοφορία, στα τέλη Απριλίου, για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η διεθνής ενότητα έναντι της Μόσχας φάνηκε να θρυμματίζεται, με πολύ περισσότερες αποχές (58) και ψήφους κατά (24), παρότι το κείμενο εγκρίθηκε από 93 χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος