ΟΗΕ κατά των πυρηνικών: «Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει από μια συνέχεια του “Οπενχάιμερ”»

Σύνοψη
  • Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υποστηρίζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί όλα τα έθνη να μη χρησιμοποιούν και να μην αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα
  • Η ανακοίνωση διαδέχεται την επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο πως τον Φεβρουάριο η Ρωσία απέκτησε μια «ανησυχητική» ικανότητα αντιδορυφορικού όπλου, το οποίο βέβαια δεν είναι ακόμη λειτουργικό

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υποστηρίζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί όλα τα έθνη να μη χρησιμοποιούν και να μην αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι, «οποιαδήποτε εγκατάσταση πυρηνικών όπλων σε τροχιά γύρω από τη Γη θα ήταν πρωτοφανής, επικίνδυνη και μη αποδεκτή».

Η ανακοίνωση διαδέχεται την επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο πως τον Φεβρουάριο η Ρωσία απέκτησε μια «ανησυχητική» ικανότητα αντιδορυφορικού όπλου, το οποίο βέβαια δεν είναι ακόμη λειτουργικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, υποστηρίζοντας πως έχει αποκτήσει διαστημικές δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες των ΗΠΑ.

H Συνθήκη για το Διάστημα, επικυρωμένη από 114 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και οι ΗΠΑ, απαγορεύει την ανάπτυξη «πυρηνικών ή όποιου άλλου είδους όπλων μαζικής καταστροφής» σε τροχιά γύρω από τη Γη ή την εγκατάσταση «όπλων στο Διάστημα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, επέκρινε το προτεινόμενο ψήφισμα της Δευτέρας ως «ακόμη ένα προπαγανδιστικό κόλπο της Ουάσινγκτον, πολιτικοποιημένο και εκτός πραγματικότητας».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις και η δυσπιστία έχουν κλιμακώσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών».

Οπως είπε, η ταινία «Οπενχάιμερ» για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, που διηύθυνε το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικής βόμβας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «ζωντάνεψε τη σκληρή πραγματικότητα του πυρηνικού ολέθρου για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει από μια συνέχεια του “Οπενχάιμερ”», προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος