Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υποστηρίζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί όλα τα έθνη να μη χρησιμοποιούν και να μην αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι, «οποιαδήποτε εγκατάσταση πυρηνικών όπλων σε τροχιά γύρω από τη Γη θα ήταν πρωτοφανής, επικίνδυνη και μη αποδεκτή».
Η ανακοίνωση διαδέχεται την επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο πως τον Φεβρουάριο η Ρωσία απέκτησε μια «ανησυχητική» ικανότητα αντιδορυφορικού όπλου, το οποίο βέβαια δεν είναι ακόμη λειτουργικό.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, υποστηρίζοντας πως έχει αποκτήσει διαστημικές δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες των ΗΠΑ.
H Συνθήκη για το Διάστημα, επικυρωμένη από 114 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και οι ΗΠΑ, απαγορεύει την ανάπτυξη «πυρηνικών ή όποιου άλλου είδους όπλων μαζικής καταστροφής» σε τροχιά γύρω από τη Γη ή την εγκατάσταση «όπλων στο Διάστημα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».
Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, επέκρινε το προτεινόμενο ψήφισμα της Δευτέρας ως «ακόμη ένα προπαγανδιστικό κόλπο της Ουάσινγκτον, πολιτικοποιημένο και εκτός πραγματικότητας».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις και η δυσπιστία έχουν κλιμακώσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών».
Οπως είπε, η ταινία «Οπενχάιμερ» για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, που διηύθυνε το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικής βόμβας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «ζωντάνεψε τη σκληρή πραγματικότητα του πυρηνικού ολέθρου για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει από μια συνέχεια του “Οπενχάιμερ”», προειδοποίησε.
ΠΗΓΗ: Guardian
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος