ΟΗΕ: Και οι δύο πλευρές υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον εμφύλιο πόλεμο του Τιγκράι που συγκλόνισε την Αιθιοπία

Η Ειδική Διεθνής Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την Αιθιοπία που συγκροτήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό από τον ΟΗΕ κατηγορεί όλες τις πλευρές που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο του Τιγκράι από το 2020 έως το 2022 ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στο τελικό κείμενο της έκθεσης, οι υπογράφοντες ειδικοί εκφράζουν την απογοήτευσή τους διότι «λόγω έλλειψης χρόνου και πόρων» δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν περαιτέρω και να απευθύνουν πρόσθετες κατηγορίες για γενοκτονία κατά των πρωταγωνιστών στις συρράξεις που συντάραξαν την αφρικανική χώρα για μια διετία: από τη μια πλευρά ο αιθιοπικός στρατός και οι σύμμαχοί του, ο στρατός της Ερυθραίας και πολιτοφυλακές τοπικών φυλών στη Βόρεια Αιθιοπία και από την άλλη το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι.

Η Επιτροπή καταγγέλλει ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι υπεύθυνες για κακοποιήσεις, βιασμούς και δολοφονίες σε τρομερή κλίμακα, ανάμεσά τους, μαζικές δολοφονίες, συστηματικές σεξουαλικές κακοποιήσεις αδιακρίτως και σε ανήλικους, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, δουλεμπόριο, σκόπιμη πρόκληση λιμών και άλλα πολλά. Σύμφωνα με τους πιο μέτριους επίσημους απολογισμούς, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, ενώ υπολογισμοί ανθρωπιστικών οργανώσεων ανεβάζουν τον αριθμό σε 600.000.

Παρά την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας ειρήνευσης το Νοέμβριο του 2022 στην Πραιτόρια (Ν. Αφρική), οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται, αφού ανακάλυψαν πολλαπλές σχετικές ενδείξεις, ιδιαίτερα στις περιοχές της Ορόμια και της Αμχάρα.

Η Επιτροπή δίνει έμφαση και στην προσωπική ποινική ευθύνη των συμμετεχόντων στα φρικιαστικά εγκλήματα, έχοντας επεξεργαστεί ένα εμπιστευτικό κατάλογο με ονόματα και βαθμούς ή αρμοδιότητες των προσώπων που φέρονται να διαπράττουν τις αποτρόπαιες ενέργειες, διευκρινίζοντας όμως ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Πηγές: Reuters, Europa Press       

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος