ΟΗΕ: Ένα μέλλον ισότητας για τις γυναίκες – Το μήνυμα του Α. Γκουτέρες

«Οι γυναίκες στον κόσμο θέλουν και αξίζουν ένα μέλλον ισότητας, χωρίς στίγμα, στερεότυπα και βία. Ένα μέλλον που είναι βιώσιμο, ειρηνικό, με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους. Για να φτάσουμε εκεί, ο κόσμος χρειάζεται γυναίκες σε κάθε τραπέζι όπου λαμβάνονται αποφάσεις». Με αυτά τα λόγια καλωσορίζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην ιστοσελίδα του.

«Γυναίκες στην ηγεσία: Επιτυγχάνοντας ένα μέλλον ισότητας σε έναν κόσμο που έχει πληγεί από την πανδημία της COVID-19» είναι το θέμα της φετινής παγκόσμιας γιορτής για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Για το 2021, η ημέρα αυτή τιμά τις προσπάθειες γυναικών και κοριτσιών σε όλον τον κόσμο, για τη διαμόρφωση ενός πιο ισότιμου μέλλοντος και για την ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, επισημαίνοντας τα «κενά» που υπάρχουν, προκειμένου να γίνει επί της ουσίας πραγματικότητα η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Σε μήνυμά του για αυτήν την ξεχωριστή ημέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres επισημαίνει πως, η ανάκαμψη από την πανδημία είναι η ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας γενεές αποκλεισμού και ανισότητας. Είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας και αυτή είναι η δουλειά όλων μας, προς όφελος όλων.


«Ακόμα και όταν οι γυναίκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο την αντιμετώπιση της COVID-19 είδαμε ένα πισωγύρισμα σε σχέση με την πρόοδο που με δυσκολία έχει κερδηθεί, αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών», έγραψε επίσης στο Twitter o Guterres. Εστιάζοντας στις επιπτώσεις της πανδημίας στο ζήτημα της ισότητας των φύλων, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρει σε μήνυμά του: «Από τη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας μέχρι το εκρηκτικό βάρος της άμμισθης εργασίας και από τη διακοπτόμενη εκπαίδευση μέχρι την αυξανόμενη κρίση της οικιακής βίας και εκμετάλλευσης, η ζωή των γυναικών έχει ανατραπεί και τα δικαιώματά τους έχουν υπονομευτεί. Οι μητέρες και ιδιαίτερα οι ανύπαντρες μητέρες, αντιμετωπίζουν οξύ άγχος και δυσκολίες». Ο ίδιος εκτιμά πως οι συνέπειες σε βάρος των γυναικών θα διαρκέσουν και στην μετά την πανδημία εποχή, ενώ κάνει αναφορά και στη συνεισφορά των γυναικών στη μάχη κατά του κορονοϊού. «Οι γυναίκες έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Είναι οι απαραίτητες εργαζόμενες που κρατούν τους ανθρώπους στη ζωή και διατηρούν τις οικονομίες, τις κοινωνίες και τις οικογένειες ενωμένες. Είναι ανάμεσα στους ηγέτες που έχουν κρατήσει τους δείκτες μετάδοσης χαμηλούς και τις χώρες τους σε πορεία ανάκαμψης».

Η πλήρης και αποτελεσματική ηγεσία και συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής οδηγεί στην πρόοδο για όλους, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ. Ο Guterres από τη μεριά του, σημειώνει: «Το βλέπουμε εμείς οι ίδιοι στα Ηνωμένα Έθνη, όπου είμαι υπερήφανος που έχουμε πετύχει για πρώτη φορά στην ιστορία την ισότητα των φύλων σε ηγετικές θέσεις του ΟΗΕ. Τα στοιχεία είναι σαφή. Όταν οι γυναίκες συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση, βλέπουμε μεγαλύτερες επενδύσεις στην κοινωνική προστασία και μεγαλύτερη πρόοδο κατά της φτώχειας. Όταν οι γυναίκες βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, οι χώρες υιοθετούν αυστηρότερες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Όταν οι γυναίκες είναι στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι συμφωνίες διαρκούν περισσότερο. Με τις γυναίκες σήμερα να υπηρετούν σε ίδιο αριθμό με τους άνδρες σε ηγετικά πόστα στα Ηνωμένα Έθνη, παρατηρούμε ακόμα περισσότερο συντονισμένες δράσεις για την ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στον ιστότοπο των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως παρά την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί, η εκπροσώπηση-συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή και στη λήψη αποφάσεων είναι ελλιπής, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι γυναίκες είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε 22 χώρες του κόσμου και μόνο το 24,9 τοις εκατό των βουλευτών των χωρών είναι γυναίκες. Με αυτούς τους ρυθμούς προόδου εκτιμάται από τον ΟΗΕ ότι θα χρειαστούν άλλα 130 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων μεταξύ κυβερνητικών ηγετών.

Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975. Με το πέρασμα των δεκαετιών, η ημέρα αυτή έχει μετατραπεί, από μια γιορτή προς τιμήν των επιτευγμάτων των γυναικών, σε ημέρα- σημείο αναφοράς για την υποστήριξη των γυναικείων δικαιωμάτων και της συμμετοχής της γυναίκας στους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας.

«Καλώ τις χώρες, τις εταιρείες και τους θεσμούς να υιοθετήσουν ειδικά μέτρα και ποσόστωσεις για να προχωρήσει η συμμετοχή των γυναικών και να επιτευχθεί η γρήγορη αλλαγή», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Είτε διευθύνουν μία χώρα, μία επιχείρηση ή ένα κοινωνικό κίνημα, οι γυναίκες συμβάλλουν και προσφέρουν σε όλους και αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καταλήγει ο ίδιος.


Πηγές: unwomen.org/ news.un.org/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος