ΟΗΕ: «Bαθιά ανησυχία» για δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν-Οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους λένε οι ΗΠΑ

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μετά την πρώτη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021.

Η διπλωματία των ΗΠΑ επιτίμησε χθες Τετάρτη το ότι οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προς τον υπόλοιπο κόσμο, αφού προχώρησαν σε «αποτρόπαιη» δημόσια εκτέλεση.

«Αυτό δείχνει, κατά την άποψή μας, ότι οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να επιστρέψουν στις οπισθοδρομικές και βίαιες πρακτικές» που ασκούσαν «τα χρόνια του 1990», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Τετάρτη τη «βαθιά ανησυχία» του μετά την πρώτη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, διά στόματος μιας εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του, του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η θέση μας δεν άλλαξε ποτέ. Ο ΟΗΕ εναντιώνεται στην ποινή του θανάτου. Καλούμε για μορατόριο στην επιβολή της θανατικής ποινής στη χώρα» της νοτιοανατολικής Ασίας, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, η Στεφανί Τρεμπλέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος