ΟΗΕ: Παγκόσμια κρίση λειψυδρίας σύμφωνα με έκθεση – Σήμερα η πρώτη μεγάλη σύνοδος κορυφής για το θέμα

Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για παγκόσμια κρίση και έλλειψη νερού που προκαλείται από την υπερκατανάλωση και τη ρύπανση.

Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για παγκόσμια κρίση και έλλειψη νερού που προκαλείται από την υπερκατανάλωση και τη ρύπανση. Ο Οργανισμός διοργανώνει σήμερα Τετάρτη,22/3 την πρώτη μεγάλη σύνοδο κορυφής για αυτό το θέμα εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση  Η προσφορά αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 40% ως το 2030. Είναι η πρώτη φορά που το παγκόσμια υδάτινο σύστημα εξετάζεται τόσο διεξοδικά, και διατυπώνονται οι κίνδυνοι για την ευημερία των χωρών αν παραμελήσουν το νερό.

Ο ΟΗΕ διοργανώνει σήμερα την πρώτη μεγάλη σύνοδο κορυφής για αυτό το θέμα εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Χιλιάδες αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο θα παραστούν στην τριήμερη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι Παρασκευή ,24/3 .

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δημοσίευσε ένα δραματικό μήνυμα ανακοινώνοντας ότι η μη βιώσιμη χρήση του νερού, η ρύπανση και η υπερθέρμανση του πλανήτη στεγνώνουν τους ζωτικούς πόρους της ανθρωπότητας. Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ή δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν ήδη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την εποχική έλλειψη νερού. Οι διοργανωτές του συνεδρίου επιμένουν ότι υπάρχουν αρκετοί υδάτινοι πόροι για όλους, αρκεί να γίνεται αποτελεσματική διαχείριση αυτών των πόρων και ελπίζουν ότι η σημερινή συνάντηση θα βοηθήσει αυτή τη διαδικασία, αναφέρει το BBC.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το νερό πραγματοποιείται , υπό την ηγεσία των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και του Τατζικιστάν. Οι παγκόσμιοι ηγέτες προσκαλούνται, αλλά μόνο λίγοι αναμένεται να παραστούν, με τις περισσότερες χώρες να εκπροσωπούνται από υπουργούς ή υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Θα είναι η πρώτη φορά σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες που ο ΟΗΕ θα συνεδριάσει για να συζητήσει το νερό. Προηγούμενες προσπάθειες έβρισκαν εμπόδια από κυβερνήσεις που διστάζουν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε μορφή διεθνούς διακυβέρνησης του πόρου.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος