ΟΗΕ: «Άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση δεκάδων γυναικών που απήχθησαν στη Μπουρκίνα Φάσο

Array

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αξίωσε χθες Δευτέρα την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση πενήντα και πλέον γυναικών που απήχθησαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, ενέργεια αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές.

«Ζητώ την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των γυναικών που απήχθησαν» και «οι εθνικές αρχές να διενεργήσουν άμεσα αποτελεσματική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα για να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.

Ο Αυστριακός τόνισε πως τον «θορύβησε» η απαγωγή δεκάδων γυναικών «μέρα μεσημέρι», η οποία, κατ’ αυτόν, ενδέχεται να είναι «η πρώτη επίθεση αυτής της φύσης που βάζει εσκεμμένα στο στόχαστρο γυναίκες στην Μπουρκίνα Φάσο».

Σύμφωνα με τοπικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι γυναίκες αυτές απήχθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή από φερόμενους ως τζιχαντιστές στην Αρμπιντά, στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο. Η συγκεκριμένη περιοχή, στην επαρχία Σουμ, πλήττεται συχνά από βίαια επεισόδια.

Κάτοικοι και αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν ανέφεραν πως μια πρώτη ομάδα περίπου σαράντα γυναικών απήχθη κάπου δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αρμπιντά, ενώ δεύτερη ομάδα, άλλων περίπου είκοσι γυναικών, απήχθη μια ημέρα αργότερα βόρεια της κοινότητας. Ορισμένες μπόρεσαν να ξεφύγουν και επέστρεψαν στο χωριό τους, όπου αποκάλυψαν τι συνέβη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος